Фондами будуть управляти ззовні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондами будуть управляти ззовні

Фондовий ринок
504
Минулого тижня відбулася зустріч членів так званого фондового клубу зі членами Держкомісії цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР). Найбільші оператори ринку чекають банкрутства більш дрібних компаній.
Як розповів один з фондовиків, на зустрічі проводилися паралелі між тим, що відбувається в Україні зараз, і в 1998-1999 р. Так само як і зараз, у той період багато компаній, що займалися скупкою акцій підприємств, були змушені їх продавати. Правда, у той період до цього їх підштовхувала девальвація і загальекономічна криза, а зараз стрімке падіння вартості акцій на фондових ринках фондовики пояснюють "перебором оптимізму деяких фондових компаній".
"Компанії, що вийшли на ринок в 2007 р. і на початку 2008 р., робили великі інвестиції, сподіваючись, що ринок буде продовжувати рости і далі. Однак глобальна криза привела до того, що котирування почали падати. І тоді в багатьох інвесткомпаній просто стало не вистачати грошей на підтримку поточної діяльності - виплату зарплат, оренду офісів, на кредити, узяті під заставу нерухомості і направлені на покупку цінних паперів на ринку, і т.п.", - говорить один з учасників фондового клубу.
При цьому продаються найбільш ліквідні папери, адже попиту на неліквідний товар немає. Цим співрозмовник і пояснює продажі і падіння котирувань таких паперів, як акції "Райффайзен Банку Аваль", "Азовсталі", АЛМК, ММК ім. Ілліча і багатьох інших компаній. "Фундаментальних підстав для продажу акцій металургійних компаній немає. За нашими оцінками, рентабельність галузі усе ще перевищує 30%", - говорить гендиректор ІК "Конкорд Капітал" Ігор Мазепа.
Ще однією причиною продажу акцій експерти називають можливість введення ДКЦПФР зовнішнього управління для КУА, які допустять просідання вартості чистих активів (ВЧА) до 70% від номіналу акцій фондів під управлінням. "Такий сценарій всерйоз розглядають у комісії. Тому багато ІК прагнуть скидати папери, вартість яких починає різко опускатися, що загрожує їм падінням вартості ВЧА. Це підсилює швидкість падіння індексу", - говорить один з фондовиків. За його словами, технічні угоди для підтримки вартості ВЧА багато компаній проводити вже не можуть, тому що в них не вистачає грошей для зворотного викупу паперів у приватних інвесторів.
"Нерезиденти виводять із українських ПІФ гроші навіть у збиток собі. Наслідком буде неможливість фондів виконати свої зобов'язання перед інвесторами. У таких умовах не всі ПІФ виживуть, тільки ті, які мають висококваліфіковані кадри і гарну фінансову базу", - вважають у компанії-брокері "Вега-Трейд".
Відповідно до порядку заміни КУА і передачі права управління активами інвестиційного фонду іншій керуючій компанії (регламентується рішенням ДКЦПФР №306 від 21 липня 2004 р.), комісія має право застосовувати низку санкцій до КУА у випадку порушення керуючими компаніями вимог законодавства щодо цінних паперів, у тому числі - нормативно-правових актів. До таких порушень належить недотримання з боку КУА вимог законодавства відносно складу і структури активів ПІФ.
Член ДКЦПФР Сергій Бирюк підтвердив можливість застосування зовнішнього управління до КУА. "Зважаючи на те, що відбувається зараз із індексом ПФТС, все можливо", - заявив комісіонер.
Можливо, цього і чекають великі гравці фондового ринку, сподіваючись переділити ринок на свою користь. Однак і їм на падаючому ринку буде несолодко. За відомостями "ЭИ", клієнти деяких інвестбанків уже проінформували про намір перенести розміщення конвертованих облігацій і про залучення великих боргів. Тому заробляти на операціях, альтернативних грі на ринку, стає все важче.
Причому ситуація на ринку продовжує погіршуватися: нерезиденти по усім світі почали скорочувати свою присутність на ринках, що розвиваються, з нестабільною економічною і політичною ситуацією. Відтік коштів з фондів, що інвестують в облігації та акції країн emerging markets, у червні-серпні досяг максимального показника принаймні з 1995 р. За даними EPFR Global, улітку відтік коштів склав $29,5 млрд. Така ситуація обумовлена посиленням побоювань щодо уповільнення темпів зростання світової економіки і стану банківської системи останнім часом, що підсилило негативний вплив на ринки emerging markets, які вже ослабли через падіння цін на сировину, інфляційний тиск, зміцнення долара і геополітичну нестабільність.
У понеділок інвестори вивели $1 млрд. з фондів інвестицій в emerging markets, що є одним із найзначніших денних показників з початку підрахунків в 1995 р. Для порівняння, за весь минулий тиждень відтік склав $1,6 млрд. Зрозуміло, що у зв'язку з високою інфляцією, уповільненням темпів зростання бюджетних доходів і перманентною політичною кризою Україна перебуває в перших рядках списку країн, з яких гроші виводяться в першу чергу.
До речі, у тій чи іншій мірі в цей список входить практично вся Центрально-Східна Європа. Економіки Болгарії і Румунії перебувають у рецесії, країни Балтії переживають банківську кризу. За оцінками Європейського центрального банку, ринки, що розвиваються, Східної Європи є найменш привабливими у світі з погляду інвестицій.
З урахуванням стрімко зростаючого дефіциту поточного рахунку платіжного балансу і скорочення інвестицій у фінансовий сектор, валютні ризики для нерезидентів в Україні можуть стати занадто високими, щоб інвестувати в місцеві ЦБ у надії на стрімке зростання індексів після падіння ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас