Платіжна перспектива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжна перспектива

Фондовий ринок
435
Як стало відомо, фондова біржа (ФБ) "Перспектива" першою на ринку вирішила запустити платіжну систему - "Розрахункова фондова система" - для впровадження технологій інтернет-трейдингу. Запуск даної системи повинен дозволити біржі проводити тисячі операцій купівлі-продажу цінних паперів на день. Але інші майданчики не поспішають іти подібним шляхом.
Про те, що фондова біржа "Перспектива" подала в Національний банк документи на реєстрацію правил платіжної системи, - повідомив голова біржової ради ФБ Сергій Антонов. Як з'ясувалося, платіжна система буде сформована на базі ЗАТ "ФК 'Сучасні кредитні технології'". Ця компанія 26 червня одержала ліцензію Держфінпослуг на здійснення грошових переказів, вона афільована з менеджментом біржі. Адреса і телефон ФК ідентичний реквізитам "Перспективи".
Платіжна система "Розрахункова фондова система" буде виконувати функції розрахункової установи, необхідної для впровадження на біржі інтернет-трейдингу (ІТ). "Торговці цінними паперами (члени ФБ) зможуть відкривати в платіжній системі рахунки на підставі її правил, які розроблені спеціально для обслуговування біржі. Закон 'Про платіжні системи і переведення коштів' передбачає можливість відкриття таких рахунків у системі", - сказав Антонов.
Дотепер українські фондові біржі не працювали із платіжними системами. Сергій Антонов пояснює необхідність створення системи тим, що обслуговування торговельних рахунків членів біржі для банку - нетрадиційна діяльність, що вимагає відкриття окремого підрозділу, додаткових витрат і навчання персоналу.
"Під систему буде розроблена спеціальна операційна система. Також необхідна наявність центру сертифікації ключів (для захисту інформації та електронного документообігу з використанням цифрового підпису), створення якого коштує $1 млн", - додав він.
Члени біржі, ставши учасниками системи, зможуть проводити в ній розрахунки при торгівлі цінними паперами - на західних біржах за день проходять тисячі угод по операціях інтеренет-трейдингу.
В "Перспективі" запевняють, що роль розрахункового банку, яким є Укрсиббанк, навряд чи зменшиться, оскільки він буде обслуговувати рахунки платіжної системи: "В Україні безготівкові гроші існують у вигляді записів на рахунках у банку. І саме розрахунковий банк є гарантом виконання розрахунків". Тим часом Сергій Антонов не виключає, що може бути кілька розрахункових банків, що проводять неттінг - коли грошові вимоги клієнта зараховуються в рахунок його зобов'язань. "Я не готовий просувати цей продукт своїм клієнтам, поки не заспокоїться буря на фондовому ринку", - говорить заступник голови правління Укрсиббанку Тарас Кириченко.
Якщо платіжна система буде відповідати вимогам, ніяких проблем з її реєстрацією не буде, повідомили в НБУ: "Платіжна система повинна мати стандарти, прописані в законі. Якщо це все є, то вона має право на існування".
Зараз на фондовому ринку немає надійної системи розрахунків, що дозволяє запустити ІТ, говорять учасники ринку. "Розрахункові функції, з досвіду ЄС, повинні здійснювати розрахунково-клірингові центри, яких сьогодні в Україні немає. А покласти це на якийсь банк навряд чи вийде, адже банки є учасниками торгів і не хочуть залежати від операційної системи іншого банку", - говорить голова правління Української міжбанківської валютної біржі Петро Переверзєв.
Трейдер ІК "Альфа Капітал" Денис Долматов вважає виправданими дії менеджерів ФБ, які дозволять одержати "надійну поставку проти платежу". "Якщо це буде розрахункова палата, що буде займатися системою платежів між контрагентами, то це дуже добре, тому що без цього інтернет-трейдинг неможливий", - сказав трейдер. "Це дозволить 'Перспективі' прискорити розвиток інтернет-трейдингу", - упевнений директор з розвитку ІК "Проспект Інвестментс" Олег Філатов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас