Європейські індекси впали в четвер третій день поспіль на побоюваннях поглиблення спаду в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали в четвер третій день поспіль на побоюваннях поглиблення спаду в економіці

Фондовий ринок
91
Європейські фондові індекси знизилися в четвер третій день поспіль на побоюваннях, пов'язаних з можливим поглибленням спаду у світовій економіці і його негативному впливі на прибутки роздрібних компаній і фінансових фірм, повідомило агентство Bloomberg.
"Очевидно, що темпи економічного зростання у світі сповільнюються, - відзначає головний інвестиційний директор Kleinwort Benson у Лондоні Джеремі Беквіт. - Ми побачимо значний перегляд прогнозів корпоративних прибутків. Я думаю, що інвестори налякані зараз, і їх страх продовжить підсилюватися".
Вартість акцій Home Retail Group впала на 5,7%, що стало максимальним падінням ціни з липня. Продажі власника другої за величиною у Великобританії мережі магазинів товарів для дому знизилися в червні-серпні на 5,8%, тоді як аналітики очікували зменшення на 4%.
Папери William Morrison Supermarkets подешевшали на 6,1% - найбільш значне зниження ціни за чотири роки. Головний виконавчий директор роздрібної мережі, що торгує продуктами харчування, Марк Болланд заявив, що очікує на "важке друге півріччя".
Ціна акцій Kingfisher, найбільшої у Великобританії мережі магазинів господарських товарів, впала на 5,4%.
Аналітики скорочують прогнози корпоративних прибутків на поточний рік на тлі охолодження світової економіки та рекордного зростання числа дефолтів з іпотечних кредитів. За прогнозом експертів, опитаних Bloomberg, прибутки компаній, що входять до розрахунку індексу Dow Jones Stoxx 600, знизяться в 2008 році в середньому на 2,1%. Наприкінці минулого року експерти очікували підйому цього показника на 11%.
Вартість паперів Bank of Ireland опустилася за підсумками торгів на 7,8% після того, як аналітики Dresdner Bank знизили рекомендацію для акцій банку до "продавати" з "скорочувати". Рекомендація для паперів Allied Irish Banks, найбільшого банку Ірландії за обсягом активів, була погіршена до "продавати" з "тримати", акції банку подешевшали на 3,1%.
"Ми очікуємо на значне збільшення обсягу "поганих" кредитів в ірландських банків в 2009-2010 роках, - говориться в повідомленні експертів Dresdner Bank. - Можливо, і Bank of Ireland, і Allied Irish Banks зіткнуться з недостачею капіталу". Прогнозна ціна для акцій обох банків була знижена на 33%.
Негативний вплив на європейський фондовий ринок зробило також повідомлення про негативні прогнози для паперів американського інвестбанку Lehman Brothers аналітиків Citigroup, Lehman Brothers й Merrill Lynch.
Ціна акцій Barclays опустилася на 2,3%, Dexia - на 3,3%.
Котирування паперів гірничодобувних компаній зросли за підсумками торгів у четвер. Акції Anglo American подорожчали на 5,2%, Xstrata - на 2,3%.
"Дивлячись на гірничодобувний сектор, стає зрозуміло, що тут було значне падіння за всіма параметрами, - відзначає головний стратег City Index Ltd. Том Хугард. - Імовірно, основна частина негативних новин вже закладена в поточний рівень цін акцій".
Індекс Stoxx 600 Basic Resources впав на 21% з липня, акції представників цього сектора подешевшали до мінімального рівня із квітня 2001 року.
Вартість акцій BG Group зросла на 4,3%. Запаси морського нафтового родовища Iara, відкритого бразильською держкомпанією Petroleo Brasileiro SA у серпні, в якому BG належить 25%, становлять порядку 3-4 млрд барелів нафти, повідомила бразильська компанія.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 до закриття ринку в четвер знизився на 19,92 пункту (0,61%) - до 3222,1 пункту.
Британський FTSE опустився на 47,8 пункту (0,89%) - до 5318,4 пункти.
Французький індекс CAC 40 втратив 34,59 пункту (0,81%) і склав 4249,07 пункту.
Німецький DAX зменшився на 31,42 пункту (0,51%) - до 6178,9 пункту.
Шістнадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів в четвер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас