Вартість газу для метпідприємств знизиться на 12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість газу для метпідприємств знизиться на 12%

Енергетика
239
Кабінет міністрів пішов на поступки металургам, знизивши вартість газу для них у вересні на 12%. Подібні пільги вводяться вперше, хоча про зниження вартості газу неодноразово просили не тільки металурги, але й хіміки. За оцінками самих підприємств, пільги дозволять їм заощадити понад 60 млн грн і направити їх на модернізацію виробництва. Втім, проти дій Кабміну вчора виступив секретаріат президента. Експерти вважають, що голові держави не вигідні поступки уряду великим промисловцям.
У вересні Кабінет міністрів звільнив металургійні підприємства від сплати цільової надбавки на природний газ у розмірі 12%, повідомив учора міністр промислової політики Володимир Новицький.
За його словами, Кабмін пішов назустріч металургам через зниження цін на сталь у світі. І залежно від розвитку ситуації на металургійному ринку уряд розгляне можливість пролонгації пільг. При цьому міністр відзначив, що "поки прогнози не дуже оптимістичні".
За оцінками ІК "Арта", починаючи з липня були зафіксовані максимальні ціни на металопродукцію, товарна заготівля і чавун втратили в ціні більше 40% та 25% відповідно. У зв'язку із цим металурги скоротили виробництво, і вже в серпні, за даними Держкомстату, спад склав 8,6%. Різке падіння цін на металопродукцію змусило металургів звернутися до прем'єр-міністра із проханням застосувати заходи щодо припинення збільшення цін на газ і залізничні перевезення. З 1 вересня "Укрзалізниця" знизила тарифи на вантажні перевезення для металургів на 10%.
Пільги на оплату вартості газу для окремої категорії промисловості уряд уводить уперше. На початку року із проханням знизити цільову надбавку на газ у Кабмін звернулися хіміки, для яких, на відміну від металургів, природний газ є сировиною. Але їм було відмовлено.
Звільнення метпідприємств від сплати цільової надбавки на газ у вересні дозволить їм заощадити близько 62 млн грн, підрахував генеральний директор "Металургпрому" Василь Харахулах. "Це в середньому по 3,5 млн грн на підприємство, які можна використати для стабілізації їхнього фінансового становища в період падіння попиту на металопродукцію на зовнішньому і внутрішньому ринках", - відзначив Харахулах. Голова правління ММК ім. Ілліча Володимир Бойко говорить, що ці невеликі суми має намір направити на модернізацію виробництва.
Проти дій уряду вчора виступив секретаріат президента (СП). Керівник служби СП із питань взаємодії з Кабміном Ян Берназюк стверджує, що рішення про скасування сплати цільової надбавки на газ готувалося "в обстановці таємності". "Оскільки в нас не було можливості висловити думку президента при розгляді документа, ми будемо приймати рішення в ретроспективі, після його оприлюднення", - заявив Берназюк, не виключивши, що Віктор Ющенко призупинить дію даної постанови.
Голова правління Центру прикладних досліджень "Пента" Володимир Фесенко пояснює дії СП бажанням не допустити перехід власників металургійних підприємств на бік Кабміну. "Якщо власники великого бізнесу відчують підтримку з боку уряду та особисто Юлії Тимошенко, то це може стати однією з поразок у боротьбі за фінансові потоки на президентських виборах", - відзначає він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас