Фонд гарантування вступив у НСМЕП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування вступив у НСМЕП

Фінтех і Картки
608
Національний банк видав дозвіл Фонду гарантування внесків фізосіб (ФГВФО) на членство в Національній системі масових електронних платежів (НСМЕП) як учасника з особливим статусом. Учасники ринку вважають, що в такий спосіб у НБУ легалізували нову схему спонукання банків до емісії карток НСМЕП.
Як повідомив виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравець, центробанк приступив до розробки нормативних положень, які дозволять ФГВФО проводити виплати за внески у збанкрутілі банки тільки через банки-члени Національної системи. Система запрацює через три-шість місяців.
"Фонд гарантування створює резерв під виплати внесків. Щоб не роздавати по банках списки вкладників і суми, фонд включається в систему НСМЕП як еквайрер, що зберігає всі відомості про вкладників. Банки-учасники НСМЕП одержать особливі картки з новою системою захисту інформації, які дозволять їм обмінюватися даними із ФГВФО", - пояснює Кравець.
Алгоритм роботи системи виплат внесків буде наступним: вкладникові збанкрутілих банків надається право прийти в будь-яку установу банку-члена НСМЕП, перевірити через нього свою наявність у списках фонду та уточнити суму внеску, що підлягає компенсації. Після цього він зможе одержати свій внесок через систему НСМЕП, причому для цього не обов'язково відкривати картку Національної системи. Для одержання виплати досить мати тільки паспорт і податковий код.
З моменту запуску системи ніяких тендерів на відбір банків з виплат вкладникам збанкрутілих банків фонд проводити вже не буде. "Вони не обов'язкові, тому що фонд є розпорядником коштів", - відзначає Віктор Кравець. Дійсно, положення адміністративної ради фонду про виплати вкладникам збанкрутілих банків не містять пункту про конкурсний відбір банків на проведення виплат. Це розв'язує йому руки у виборі партнерів.
За словами Кравця, ним може бути тільки НСМЕП, тому що на базі інших платіжних систем неможливо забезпечити необхідний рівень захисту інформації при обміні нею. "Через картку з магнітною смугою захист інформації забезпечити неможливо", - говорить чиновник.
Представники банків-членів НСМЕП нововведенням Нацбанку задоволені. "Як і будь-який державний проект, він не високоприбутковий, але дохід банку приносить. Використання нового сервісу для користувачів послугами банку також дозволяє збільшити потік клієнтів у банку", - відзначає начальник управління платіжних карткових систем Експрес-банку Василь Московець.
А от банки-члени МШС проти нововведення. "Поняття спеціальних карток для зв'язку з фондом означає, що банк повинен бути учасником системи не тільки як еквайрер (цього досить, приміром, для виплати пенсій), але і як емітент. Поки вимог до розміру емісії НБУ не висуває, але незабаром вони можуть з'явитися. Таким чином, НБУ хоче підвищити кількість емітованих банками карток НСМЕП. Особливо багато їх стане, якщо в Україні збанкрутує багато банків і буде велика кількість охочих виплачувати компенсації їх вкладникам", - іронізує один з картковиків.
У свою чергу директор асоціації ЕМА - основного лобіста інтересів МШС в Україні - Олександр Карпов заявив, що пропонована НБУ система нічим не краща від тієї, котра використовується сьогодні. "Ми обов'язково звернемося з листом в Антимонопольний комітет. Нехай НБУ обґрунтує, чому виплати внесків повинні здійснюватися винятково через НСМЕП. Думаю, найбільші банки нас підтримають", - говорить Карпов.
Прес-секретар ПриватБанку Олег Серга заявив, що жодного разу не чув претензій з боку одержувачів компенсації ні до свого банку, ні до інших великих банків, що обслуговують виплату внесків. "У будь-якому банку першої двадцятки існують сучасні платіжні системи, що дозволяють провести авторизацію вкладника з будь-якої точки світу.
Спонукання банків до проведення цієї авторизації винятково через НСМЕП сумнівно. Ми проти використання адмінресурсу для лобіювання та установлення монополізму НСМЕП. Ми за конкурентне ринкове середовище", - говорить Олег Серга.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас