Shell стане першою західною нафтовою компанією, що підписала угоду з Іраком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Shell стане першою західною нафтовою компанією, що підписала угоду з Іраком

Енергетика
145
Royal Dutch Shell стане першою західною нафтовою компанією, що підписала угода з урядом Іраку з моменту вторгнення в країну США в 2003 році, пише The Financial Times.
Вартість контракту в окрузі Басра, розташованому на півдні країни, може скласти до $4 млрд. Проект Shell полягає в тому, щоб використовувати газ, який спалюється нафтовими компаніями. Тільки в цьому регіоні, за оцінками, спалюється 700 млн кубічних футів газу щодня з міркувань безпеки.
Уряд Іраку хоче, щоб Shell ввела в експлуатацію інфраструктуру для збору цього газу і використання його в комерційних цілях як усередині країни, так і за кордоном.
Офіційний представник міністерства нафтової промисловості Іраку Ассем Джихад заявив газеті, що уряд дав "зелене світло", після чого міністерство запросило Shell у Багдад у наступному місяці для підписання угоди.
"Європа чекає поставок газу з Іраку, - відзначив він. - Питання безпеки використовувалися як способи залякування, але зараз компанії почувають, що безпека покращилася, і це підбадьорює інших приходити до нас".
Представник міністерства сказав також, що проект буде створений як спільне підприємство, у якому Shell буде належати 49% і міністерству нафти - решта 51%. Термін контракту і вартість поки ще не визначені, але, за даними джерел, вона складе $3-4 млрд.
"Ми задоволені рішенням уряду, і з нетерпінням очікуємо підписання угоди в найближчому майбутньому", - заявили в Shell.
У понеділок також стало відомо, що міністерство нафти Іраку повідомило нафтовим компаніям про відмову від свого спірного плану про укладання короткострокових договорів технічної підтримки з невеликим числом із цих фірм для роботи на іракських родовищах нафти.
Раніше Ірак планував підписати угоди з декількома західними компаніями, включаючи Shell, Exxon Mobil і BP, для того, щоб вони надавали технічну підтримку і консультації на найбільших родовищах країни. За словами представника міністерства, після відстрочок і незгоди щодо термінів контрактів, було вирішено сфокусуватися на довгострокових контрактах на розробку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас