Газ геть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ геть

Енергетика
706
Кабінет міністрів учора пообіцяв збільшити в 2009 році витрати зведеного бюджету майже на 100 млрд грн, левову частку яких складуть соціальні програми, і втримати інфляцію на рівні 9,5%.
Однак такий прогноз не враховує очікуваного підвищення цін на імпортний газ до $400 за тисячу кубометрів, що робить його надоптимістичним. Експерти відзначають, що переговори щодо газу можуть затягтися до грудня, тому депутатам доведеться приймати бюджет з такими параметрами.
Учора міністр економіки Богдан Данилишин назвав основні параметри проекту держбюджету на 2009 рік, погоджені з міністерствами фінансів і праці та соціальної політики. Доходи зведеного бюджету (включає держбюджет і місцеві бюджети) складуть 372,1 млрд грн, видатки - 400 млрд грн.
У порівнянні зі зведеним бюджетом 2008 року доходи і видатки будуть збільшені на 92 млрд грн і 99,4 млрд грн. Дефіцит бюджету не повинен перевищити нинішній показник 2%. Уже завтра ці показники будуть винесені на засідання уряду, що повинно до 15 вересня направити бюджет у парламент.
Міністр фінансів Віктор Пинзеник уточнив, що основна частина додатково отриманих доходів буде направлена на підвищення соціальних стандартів: зарплати збільшаться на 32%, пенсії - до 20%, а мінімальна зарплата вперше зрівняється з мінімальним прожитковим мінімумом (для працездатних він складе 770 грн, непрацездатних - 568 грн).
У той же час Кабмін очікує невелику "амбіційну, але цілком здійсненну" інфляцію - 9,5% і помірні темпи зростання ВВП - 6%. На думку Богдана Данилишина, на розвиток економіки будуть впливати підвищення світових цін на енергоресурси і метал, збільшення грошової маси та приплив $10,5 млрд іноземних інвестицій. У номінальному вираженні ВВП уперше перевищить 1 трлн грн.
Представники Кабміну вчора відмовилися назвати вартість імпортного газу, на підставі якої був сформований проект бюджету на 2009 рік. Джерело в апараті прем'єр-міністра повідомило, що в проект закладена ціна на газ в 2008 році - $179,5 за тисячу кубометрів - плюс індекс інфляції (Кабмін очікує 15,9%). Як неодноразово повідомлялося, ВАТ "Газпром" називає найбільш реальною ціною $400. Співрозмовник у секретаріаті президента уточнює, що в прогнозних розрахунках Кабмін не оперує конкретними цифрами, а закладає 40-45-процентне зростання його вартості для всіх споживачів (до $260). "Із цього ми робимо висновок, що це завуальований план підвищення ціни на газ", - додає він.
Таку бюджетну стратегію розкритикували у фракції "Наша Україна-Народна самооборона", вкотре догледівши "тіньові домовленості" з Росією. Депутат Ксенія Ляпіна припустила, що збереження ціни на газ може коштувати Україні газотранспортної системи або обернутися допуском "Газпрому" до корисних копалин.
А нереальність показника інфляції знизить реальне зростання пенсій і зарплат. "Дуже хотілося б мати інфляцію 9,5%, але це не вдасться зробити в Україні в ситуації фінансової і політичної кризи", - підтримав НУНС заступник голови бюджетного комітету Ради Олександр Пеклушенко (Партія регіонів). Член бюджетного комітету Володимир Бондаренко (БЮТ), навпаки, заявив про підтримку прогнозів 2009 року, відзначивши ризики зростання тарифів ЖКГ.
Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин не виключає, що переговорний процес щодо ціни на газ затягнеться до грудня, тому бюджет може бути прийнятий на цих "нереальних" макропрогнозах - вони будуть змінені лише за результатами I кварталу майбутнього року. Крім ціни на газ спірним стане показник інфляції. "Цього року ми наберемо 19%, тому не так легко буде знизити вдвічі показник, тим більше, що наближаються нові ціни на газ і тарифи в ЖКГ плюс навіс цін виробників (за вісім місяців 2008 року - 36,5%)", - підрахував Юрчишин.
"Ми вважаємо реальними 14%, але в цієї цифри є кілька передумов. Говорити про те, яка буде інфляція, можна, коли побачимо зміни в бюджет 2008 року", - додає джерело в СП.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас