Експерти очікують підйом фондового ринку США на 17% до кінця 2008р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти очікують підйом фондового ринку США на 17% до кінця 2008р

Фондовий ринок
337
Американський фондовий індекс Standard & Poor's 500 завершить 2008 рік підйомом на 17%, прогнозують експерти Citigroup та Lehman Brothers Тобіас Левкович та Ян Скотт, повідомляє агентство Bloomberg.
Останній раз настільки значне зростання ринку було зафіксовано в 1998 році.
За словами фахівців, зниження більш ніж на 20% цін нафти, зерна і міді з рекордних рівнів буде сприяти ослабленню інфляції та підштовхне до зростання ринок акцій.
У той же час S&P 500 почав вересень максимальним тижневим зниженням із травня. Фондовий індикатор упав на 3,2% за минулий тиждень - до 1242,31 пункту, компенсувавши основну частину підйому в порівнянні з мінімальним за два роки рівнем, зафіксованим 15 липня. Підйом ринку був обумовлений зниженням вартості нафти на 28% з рекорду і більш сильними, ніж очікувалося, прибутками банків Wells Fargo та Bank of America. З початку цього року індекс втратив 15%.
На думку Я.Скотта, що є фондовим стратегом Lehman Brothers, ринок акцій США буде рости, оскільки інфляція опуститься до 1,8% до 2009 року з 5,6%, зафіксованих у липні. Індекс S&P 500 досягне 1450 пунктів у найближчі чотири місяці, прогнозує експерт. У той же час цей рівень як і раніше на 11% нижчий від грудневого прогнозу аналітика, що становив 1630 пунктів.
При цьому стратег JPMorgan Томас Лі, що до кінця минулого тижня мав аналогічний прогноз щодо підйому ринку, скоротив його після публікації даних щодо безробіття в США.
Лі назвав свій попередній прогноз "межею", відзначивши, що більш ймовірним є зростання фондового ринку на 11%, з огляду на "ведмежий" настрій інвесторів.
Зниження числа робочих місць в економіці в серпні продовжилося восьмий місяць підряд і склало 84 тис., аналітики очікували зменшення в середньому на 75 тис. Безробіття в країні минулого місяця виросли до 6,1%, що є рекордним рівнем з вересня 2003 року, у порівнянні з 5,7% у липні. Експерти не очікували зміни з липневого рівня.
"Дані по ринку праці вплинули на наш прогноз, - заявив Т.Лі. - Якби дані показали зниження числа робочих місць на 20 тис., ми б не стали нічого змінювати в надії на швидке відновлення ринку. Однак цього не трапилося".
Ситуація в США виглядає так, начебто економіка країни розвивається по двох шляхах, пише The Wall Street Journal. Якщо подивитися на показники виробництва, то спостерігається стримане зростання. Однак це ніяк не позначається на населенні країни, з огляду на негативні тенденції на ринку праці, а також скорочення доходів.
Статистичні дані, опубліковані останнім часом, підтверджують цю точку зору. Так, зростання ВВП США в другому кварталі зненацька виявилося більш значним, ніж прогнозували експерти, склавши 3,3% у річному вирахуванні. Експорт був основним двигуном зростання ВВП а, особливо, експорт промислової продукції.
У той же час число робочих місць в економіці країни знижується вже вісім місяців підряд. За цей період економіка втратила в цілому 605 тис. робочих місць, при цьому більше половини з них припало на виробничий сектор. З огляду на бум у сфері американського експорту, можна було б очікувати більш стабільної ситуації із числом робочих місць у секторі, однак цього не відбулося, відзначають експерти.
Скорочення числа робочих місць негативно позначається на рівні зарплат. Доходи населення США в липні знизилися до 4% з 7% пару років тому, чого, однак, недостатньо для боротьби з інфляцією, відзначають експерти.
Теоретично, обсяг виробництва і доходи населення повинні рухатися в один бік. У тому випадку, якщо економіка як і раніше росте, чому багато домовласників зазнають проблеми? Це, на думку економістів, говорить про зміну самого бізнес-циклу.
Серед статистичних даних, які будуть опубліковані на цьому тижні, найбільш важливою є інформація щодо роздрібних продажів, цін виробників і сальдо балансу зовнішньої торгівлі США.
Роздрібні продажі в США, як очікується, виросли в серпні на 0,3% після падіння на 0,1% місяцем раніше. Продажі без урахування автомобілів, скоротилися на 0,2%, прогнозують експерти.
Міністерство торгівлі США опублікує дані про обсяг роздрібних продажів у серпні 12 вересня о 16:30 мск.
У цей же час буде оприлюднена інформація щодо цін виробників. Ціни виробників США (індекс PPI), згідно із прогнозом експертів, упали минулого місяця на 0,5% у порівнянні з липнем і виросли на 10,2% щодо серпня 2007 року. Індекс PPI Core, як очікується, збільшився відповідно на 0,2% та 3,7%.
11 серпня міністерство торгівлі США опублікує зовнішньоторговельний баланс за липень. Негативне сальдо балансу зовнішньої торгівлі США збільшилося в липні до $58 млрд із $56,8 млрд, прогнозують експерти.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас