Сировинні ринки валять фондові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сировинні ринки валять фондові

Фондовий ринок
595
Наростаюча напруженість в американській економіці і зниження цін на нафту стимулюють інвесторів до виходу із сировинних ринків. У п'ятницю відбувся обвал на російських фондових майданчиках, що стимулював масовий розпродаж і на ПФТС.
"Топ-новиною останніх днів стала звістка про збільшення заявок на допомогу з безробіття в США, опублікована в четвер, - розповідає керівник інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко. - А 5 вересня доповнило негативну картину офіційною звісткою про скорочення робочих місць у країні на 84 тис.". За словами експерта, статистика США відразу ж позначилася на поведінці світових біржових індексів: у той же день індекс Nasdaq втратив 3,2%, Dow Jones - 2,99%.
Падіння на світових торговельних майданчиках позначилося і на акціях українських емітентів. "Приміром, у п'ятницю на Лондонській фондовій біржі акції девелопера XX Century Investments упали в ціні на 6,57%, а компанії Ferrexpo - на 7,07%",- відзначає пан Спасиченко.
Просідання світових ринків стало основною причиною падіння спочатку російського, а потім й українського фондових ринків. У п'ятницю відбувся обвал на російських біржах РТС і ММВБ (3,76% і 4,91% відповідно). Ці індекси оновили мінімуми більш ніж дворічної давнини, впавши до рівнів кінця червня 2006 р. Це включило механізм захисту від збитків stop-loss і фіксації прибутку margin-call спочатку в російських інвестиційних фондів, а потім й в українських.
До обіду п'ятниці середнє падіння індексу ПФТС склало 10%, і біржа припинила торги спочатку на одну годину, а потім до 15.00. Пізніше торги відновилися, але протривали не більше години. О 16.10 біржа знову припинила торги, щоб спробувати відновити їх у понеділок. Останній раз торги на ПФТС припинялися наприкінці 2004 р. у період помаранчевої революції.
За підсумками дня індекс ПФТС упав на 6,92% і пробив психологічну позначку 500 пунктів уперше із січня 2007 р. За результатами тричі зупинених торгів індекс зупинився на рівні 482,6 пункту.
При цьому масових панічних продажів на ПФТС не було - до обіду було укладено 330 угод на суму всього 16,67 млн. грн. "Виходячи із цього, можна припустити, що зараз відбувається свідоме вбивство ринку. У такому ключі можуть діяти тільки деякі фонди, які не мають клієнтів в Україні, що сидять в акціях", - вважає трейдер однієї з великих інвесткомпаній.
З кожним новим падінням індексу і ціни акцій усе менше паперів виставляється на продаж. "Приміром, свої buy-ордери (ордера на покупку) ми виконуємо протягом 5 хвилин, а от sales-ордера (на продаж) іноді не можемо виконати місяцями. Це означає, що ринок ще не досяг свого дна", - говорить фондовик. Тепер покупка серйозних обсягів акцій на ринку стане можливою тільки після того, як інвестори остаточно переконаються в нелогічності ринку. "Якщо люди, які цікавляться ринком, побачать, що ніякої логіки в падінні нема, ринок піде в нікуди", - говорить трейдер.
Причиною тому може стати глобальний результат інвесторів із сировинних ринків після зниження цін на нафту. На тлі наростаючих проблем у світовій економіці спекулятивні інвестори можуть виходити із сировинних ринків і перекладати свої гроші в економіки з низьким рівнем ризику. Благо прибутковість деяких проектів у розвинених економіках порівнянна із прибутком, що можуть принести інвестиції в Україну.
"Ринки нерухомості США та Великобританії зараз перебувають на спаді, що дозволяє інвесторам перекладати туди гроші з розрахунком на відносно високий прибуток. При цьому економічні і політичні ризики набагато нижчі, ніж в Україні", - говорить виконавчий директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.
Однак керуючий директор по СНД інвестиційного банку Nomura Максим Сельцер вважає, що зміцнення долара і падіння цін на нафту не може розглядатися як основна причина падіння цін на активи в Росії та Україні. Адже нинішню ціну нафти назвати низькою ніяк не можна. "У минулому році експерти очікували, що ціна нафти не перевищить $70 за барель, і хапалися за голову, коли ціна піднялася до $80", - нагадує банкір.
На його думку, зараз просто відбувається перекидання коштів інвесторів, направлених на ринки, що розвиваються, у зв'язку з нестабільною політичною, економічною обстановкою і високим рівнем інфляції в регіоні. Як приклад пан Сельцер наводить меткомбінати Бразилії, які, за висновком експертів, зараз виглядають набагато краще від конкурентів з Росії та України. Тому інвестори охоче переводять свої інвестиції на них.
Відносно ж України спусковим гачком для обвалу котирувань є неврегульованість фондового ринку. Адже дотепер на ПФТС можна виставляти на продаж акції, не маючи їх на руках, відкривати короткі позиції та робити багато чого такого, що заборонено в цивілізованому світі. У результаті вже в найближчому майбутньому бажання якихось гравців купити папери по номіналу може здійснитися. "Індекс ПФТС неліквідний, і його можна опустити до будь-якого рівня", - відзначає Максим Сельцер.
Зараз цей процес триває, і гроші із ПФТС ідуть через валютний ринок, що зовсім логічно. "Ті іноземні інвестори, які продають папери на ПФТС і виходять із ОВДЗ, активно обмінюють гривню на долар за поточним курсом. Вони вірять рейтинговим агентствам, що попередили про наростаючий ризик девальвації гривні", - говорить директор ФГ "Консалтинг та Інвестиції" Олексій Вегера. "Сьогоднішню ситуацію можна пояснити бажанням учасників вийти із всіх цінних паперів, безвідносно галузевої приналежності емітентів, і перейти в кеш, тобто в готівку, щоб пізніше ввійти вже у висхідний тренд", - вважає аналітик компанії "Атек-Інвест" Ігор Держипільський.
У той же час, вважають на ринку, подібний струс ринку акцій України може значно оздоровити його. "Спад уже значно зменшив кількість біржових спекулянтів, і надалі ця тенденція лише підсилиться", - вважають гравці.
При цьому експерти підкреслюють, що для стратегічних інвесторів це падіння не мало катастрофічних наслідків, і нагадують, що вкладення на термін від трьох років дають імунітет від подібних криз.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас