Нижче нікуди: індекс ПФТС "пробив" позначку 500 пунктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нижче нікуди: індекс ПФТС "пробив" позначку 500 пунктів

Фондовий ринок
1121
Минулого тижня динаміка українського фондового ринку багато в чому нагадувала американські гірки. Причому з гальмами в цього атракціону було не все в порядку. Так, за перші п'ять днів осені індекс ПФТС знизився ще на 9,5%. Його значення пробило магічну цифру 500 пунктів і зупинилося на позначці 482,96 пункту. Не можна не відзначити, що останній раз українські акції коштували так дешево ще в грудні 2006 року.
Втім, перші дні вересня не передвіщали таких жалюгідних результатів. Так, у понеділок індекс ПФТС знизився всього на 0,29%. При цьому активність учасників ринку була мінімальною в 2008 році - обсяг торгів склав усього 5,4 мільйони гривень. Причиною такого анабіозу трейдерів стало американське національне свято День праці - у цей день не працювала жодна фондова біржа США. "Не одержуючи вказівок від американських торговельних майданчиків, внутрішні учасники перебували в стані повної невизначеності", - пояснює причини мізерної активності на нашому ринку акцій начальник аналітичного відділу "Аврора Капітал" Вадим Янковський.
У вівторок українські торговці оживилися - обсяг торгів склав 21 мільйон гривень. За відсутності поганих новин з-за кордону постаралися навіть трохи підняти ринок. У той день індекс ПФТС виріс на 2,06%. Але вже наступного дня від позитивних настроїв на ринку не залишилося і сліду - за одну торговельну сесію індекс просів на 3,8%. Головним драйвером падіння цін на акції трейдери називають внутрішньополітичний фактор, а саме - розкол демократичної коаліції. "Українські торговці припустили, що закордонні інвестори негативно сприймуть цю новину, тому відразу стали грати на зниження", - говорить начальник торговельного відділу інвесткомпанії "Галт енд Таггарт Сек’юрітіз" Олексій Волков.
Далі - тільки гірше. Уже в четвер (ближче до вечора) підійшов цілий поїзд поганих новин із зовнішніх ринків. Індекс виробничої активності в США за серпень упав нижче психологічного рівня 50 пунктів (до 49,9 пункту), істотно виросло число заявок на допомогу з безробіття в США (на 15 тисяч), прискорилася інфляція та сповільнилося ріст ВВП у країнах єврозони. Втім, повноцінно відреагувати на всі ці "радощі" український ринок акцій встиг тільки в п'ятницю (у четвер падіння склало 0,75%).
П'ятнична реакція була настільки яскравою, що через півтори години після відкриття керівництву ПФТС уперше (із часів "помаранчевої" революції) довелося призупинити торги. Справа в тому, що більшість українських "блакитних фішок" за цей час втратила в ціні 6-17%. І невідомо, яких би глибин досягли ці втрати, якби торги не були припинені.
Втім, звинувачувати тільки американців у колапсі вітчизняного фондового ринку буде не зовсім правильно. Не останню роль у катастрофічному падінні котирувань на українські акції зіграли і вітчизняні спекулянти, що активно відкривають короткі позиції (продаж цінних паперів з метою їх же покупки через короткий проміжок часу, але вже за нижчою ціною). "Більше половини всіх угод у п'ятницю це були короткі продажі. Вони в значній мірі й обвалили ринок", - говорить старший трейдер інвесткомпанії "Ренесанс Капітал Україна" Вадим Самар.
Негативні тенденції на основному українському майданчику позначилися і на нашому віртуальному портфелі, що за тиждень (з 29 серпня по 4 вересня) втратив 7,8 тисячі гривень, або 0,7% вартості своїх активів. Цього разу відносно добре показав себе портфель "Агресивний", що подешевшав усього на 0,3%. За ним йде "Консервативний", що знецінився на 0,75%. Головним лузером став "Збалансований", просівши на 1,15%.
Додемісія додала оптимізму
"Агресивний" показав непогані результати завдяки чотирьом емітентам, що входять у його склад. Так, акції ЛуАЗа виросли на 17,75%, "УкрАВТО" - на 6,3%, "Мостобуду" - на 10,9%, Дружковського машзаводу - на 5,5%.
Збільшення вартості паперів Луцького автомобільного заводу (ЛуАЗ) учасники ринку пов'язують із проясненням деяких деталей жовтневої додемісії акцій цього емітента. Нагадаємо, у серпні представники компанії заявили про додатковий випуск простих іменних акцій із загальною номінальною вартістю 275 мільйонів гривень. При цьому по ринку почала "гуляти" інформація про те, що міноритарії не будуть допущені до додемісії. "Інвестори сприйняли це як розмиття частки, і папери просіли в ціні (на 35-40%. - "Дело"). Проте на зборах акціонерів 29 серпня було ухвалено рішення, що права міноритаріїв будуть дотримані повністю. Ця новина позитивно відбилася на вартості акцій", - пояснив Олексій Волков.
Єдине, що поки залишається таємницею для більшості учасників ринку, - це ціна, за яку міноритарні акціонери зможуть придбати акції додемісії. Вона буде затверджена компанією тільки 12 жовтня. "Додаткова емісія ЛуАЗа - прекрасна можливість для портфельних інвесторів взяти участь у консолідації активів групи", - упевнені аналітики "Бонум Груп".
Подорожчання "УкрАВТО" на 6,3% експерти схильні пояснювати їхнім технічним відскоком після стрімкого падіння на 40% за останні два тижні літа. Деякі аналітики гадають, що папери "УкрАВТО" уже можуть бути цікаві для інвесторів, готових до високих ризиків. "Зараз вся корпорація коштує майже стільки ж, скільки і її нерозподілений прибуток за минулий рік. Це неймовірне співвідношення", - відзначає Волков.
Металурги поплатилися за ліквідність
"Збалансований" минулого тижня відрізнився тим, що всі акції, що входять у його склад, подешевшали (за винятком компанії "Мотор Січ" - ціна на її папери не змінилася). Це обійшлося "Збалансованому" в 3,4 тисячі гривень (1,15%).
Основними невдахами цього портфеля стали папери металургійних компаній. Акції "Арселорміттал Кривий Ріг" подешевшали на 15%, Єнакіївського метзаводу (ЄМЗ) - на 12,7%, "Азовсталі" - на 8%. Найбільш часто згадувана причина падіння вартості акцій металургів - зниження світових цін на сталь (з початку літа ціни на метал упали в середньому на 30%).
Якщо говорити про меткомбінати, що входять у групу "Метінвест" ("Азовсталь", ЄМЗ), то більш правдоподібною причиною падіння вартості акцій виглядає погіршення фінансових показників за результатами роботи за перші 6 місяців 2008 року. "Зниження прибутку в підприємств, що входять у повністю вертикально інтегровану групу "Метінвест", на тлі зростання аналогічного показника в незабезпечених ресурсами ММК ім. Ілліча і підприємств "ІСД" насторожило інвесторів", - пояснює Янковський.
До того ж необхідно відмітити, що папери ЄМЗ та "Азовсталі" - дуже ліквідні, тому саме їх продають інвестори, бажаючи вийти із українського ринку акцій, що котиться вниз. "У металургійному секторі зосереджена основна ліквідність українського фондового ринку, тому цінні папери металургів приймають на себе основний удар на падаючому ринку", - пояснює аналітик інвесткомпанії "Фоїл Сек’юрітіз" Олексій Орлов.
Золото знову не в ціні
"Консервативний" портфель не зумів навіть зберегти вкладені в нього гроші і втратив за минулий тиждень 3,5 тисячі гривень, або 0,75%. Лідером сумнівних "успіхів" портфеля стало золото, що втратило цілих 4,6%. Жовтий метал продовжує дешевшати на тлі зміцнення на світових ринках долара та зниження цін на нафту.
Засмутили й облігації компанії "Амстор", що подешевшали за тиждень на 3%. "Оферта по цьому паперу буде тільки в червні 2009 року. До того ж особливою ліквідністю вони не відрізняються. Тому я схильний вважати, що це чисто технічний момент і ціна найближчим часом повернеться на колишні рівні", - говорить начальник управління борговими зобов'язаннями інвесткомпанії "Ренесанс Капітал Україна" Костянтин Лихицький.
Серед прибуткових активів "Консервативного" знову виявився депозит в американських доларах. Вартість цієї валюти в Україні виросла за тиждень на 0,85%, що принесло нам майже 800 гривень доходу.
Оцініть, як різні варіанти розвитку політичної ситуації в Україні (збереження нинішньої коаліції, перевибори Верховної Ради, імпічмент президента) вплинуть на фондовий ринок?
Костянтин Кириченко, заступник гендиректора ІК "Мілленіум Есет Менеджмент"
Якщо нинішня коаліція збережеться, то ринок завмре і буде чекати нових звісток. Інвестори налаштовані на погіршення відносин з Росією, що може накрутити ціни на нафту та газ для України, а це негативним чином відіб'ється на українському фондовому ринку.
У той же час, якщо президентові України буде оголошений імпічмент, то до влади прийде або Тимошенко, або Янукович. У будь-якому разі відносини України та Росії підуть на поправку, що позитивно вплине на металургійний сектор, аграрний комплекс і харчову промисловість. До того ж у нашій країні досить багато російського капіталу, що на тлі погіршення відносин між країнами згортає проекти.
Це може припинитися при обранні нового президента. Ринок від цього тільки виграє. При перевиборах у Верховну Раду перший час буде застій на ринку. Поки пройдуть вибори, поки сформується коаліція, торговці та інвестори будуть чекати, хто виявиться при владі. Це менш прозорий варіант розвитку подій, ніж перевибори президента. Проте ми очікуємо, що після цих подій активність іноземного капіталу збільшиться.
Вадим Самар, старший трейдер інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал Україна"
Факт збереження нинішньої або створення нової коаліції сам по собі не зробить ні негативного, ні позитивного впливу на ринок. І інвестори, і учасники ринку будуть оцінювати рівень міцності цієї коаліції і стабільності політичної ситуації в країні в цілому.
Політична стабільність могла б позитивно вплинути на ринок. Справа в тому, що наш ринок упав з початку року більш ніж на 60% і є інвестори, які готові купувати папери, що подешевшали. Але ніхто з них і не подумає заходити на наш ринок, поки не з'ясується: хто в нас буде сидіти в парламенті, хто в прем'єрському, а хто в президентському кріслі.
Чергові перевибори Верховної Ради тільки розтягнуть процес стабілізації на невизначений час. Це залишить фондовий ринок у такому ж підвішеному стані, як і зараз.
Якщо ж говорити про імпічмент президенту, то це найбільш негативний варіант для фондового ринку. Якщо почнеться процедура відсторонення глави держави від влади, то, швидше за все, ціни на більшість акцій вітчизняних підприємств чекає обвал.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас