Російський фондовий ринок впав на 8% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський фондовий ринок впав на 8%

Фондовий ринок
486
Індекс ММВБ станом на 14:00 за київським часом упав на 8,09% - до 1178,19 пункту, індекс РТС - на 7,77% - до 1409,02 пункту.
На ФБ ММВБ акції "Газпрому" подешевшали на 7,67%, "Ощадбанку" - на 7,8%, "Лукойла" - на 6,6%, ГМК "Норильський нікель" - на 11,9%, "ВТБ" - на 10%, "Сургутнафтогазу" - на 11%, "МТС" - на 9%, "Роснафти" - на 6,9%, "Уралсвязьинформа" - на 13%, привілейовані папери "Транснафти" - на 7,8%.
Зниження російського ринку акцій пов'язано в першу чергу з динамікою американських торгів. Таку думку висловила в прямому ефірі РБК-ТВ аналітик ІГ "АТОН" Інга Фокша. Протягом місяця щотижневі заявки на допомогу з безробіття виходили в рецесійній зоні, що говорить про те, що дані, які повинні бути опубліковані сьогодні о 15:30 за київським часом, виявляться гіршими від очікувань учасників ринку. Відповідно, з огляду на дані очікування, американські індекси показали зниження вже 4 вересня.
Також протягом усього серпня спостерігалася якась стабілізація на американських торгах. У зв'язку із цим зниження напередодні стало приводом для російського ринку більше орієнтуватися на західні торговельні майданчики, тоді як протягом серпня ринок був сконцентрований на внутрішніх новинах.
Сьогодні, з погляду аналітика, вплив динаміки американського ринку збережеться, а в перспективі декількох днів американський ринок розгорнеться. На початку наступного тижня в ринку акцій з'явиться шанс для стабілізації, тому що основні заплановані події, які можуть збільшити зниження ринку, припадуть на другу частину тижня. Зокрема, у четвер, 11 вересня, буде опублікований індекс цін виробників, а 12 вересня - дані щодо роздрібних продажів. До цього, крім засідання ОПЕК 9 вересня, важливих новин нема, відмітив фахівець.
Аналітик ІФК "Солід" Денис Борисов, у свою чергу, заявив, що істотного зростання на фондовому ринку РФ не буде доти, поки не нормалізується ситуація на всіх ринках. За його словами, всі фондові майданчики Південно-Східної Азії вже показали мінімуми на початку поточного тижня. Не слід розглядати російський ринок як щось окреме від всіх інших торгів.
Говорячи про нафтогазовий сектор, Д.Борисов сказав, що для прогнозу та оцінки вартості нафтогазових компаній мають значення не стільки поточні ціни на нафту, скільки прогнозні, причому приблизно протягом найближчих 5 років. Поки компанії рентабельні при цінах на нафту приблизно 100-105 дол./бар. При цьому ціни на нафту можуть піти нижче, до позначки 80 дол./бар., і стати фундаментально недооціненими, вважає експерт.
Аналітик ІК "Капиталъ" Віталій Крюков не чекає позитивної динаміки в російському нафтогазовому сегменті. Справа в тому, що галузь буде корелювати з вартістю нафти, що протестує позначку 100 дол./бар. Крім того, поки є вивід іноземного капіталу з російських блакитних фішок, говорити про те, що в наступному кварталі буде високий попит у нафтогазовому секторі, не доводиться. Тиск на сектор зробить зниження нафти, також очікуються дуже слабкі дані щодо фінансів за III квартал, тому що експортна маржа по нафті вже знизилася на рівень I кварталу 2007 і "ножиці Кудріна" активно "ріжуть" прибутки нафтовиків. Певний позитив може бути від обговорення податкових пільг, що почнеться вже в цьому місяці, сказав аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас