"Нафтогаз" зміцнює долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" зміцнює долар

Валюта
4099
У вересні на валютному міжбанку очікується збільшення попиту на долар. На ресурсному збережеться дорожнеча кредитів овернайт, хоча для дефіциту гривні передумов немає.
Як повідомив скарбник одного з банків першої десятки, у першій декаді вересня "Нафтогаз України" знову вийде на міжбанк із новою хвилею покупки валюти. За його словами, держкомпанія не відробила більшу частину зобов'язань з перерахування боргу за газ у розмірі $1,5 млрд. і повинна зробити це найближчим часом. Отже, у першу декаду вересня варто очікувати чергового витка подорожчання безготівкової валюти.
Нагадаємо, наприкінці серпня "Нафтогаз" уже купував валюту, чим викликав зростання котирувань долара. Паралельно, повідомив скарбник, закуповували валюту зернотрейдери.
Що буде після закінчення закупівель "Нафтогазу", експерт не узявся прогнозувати: "Припливу капіталу нема, хоча немає і яскравого відтоку. Виходить, може бути будь-який розвиток подій. По ідеї, зернотрейдери повинні заводити в Україну валюту від експорту зерна. До того ж усе ще непогано йдуть справи в металургів - з обсягів їхніх продажів поки не видно, що в них упали замовлення", - сказав він.
На депо-ринку у вересні може повторитися картина серпня. Більшу частину минулого місяця процентні ставки не перевищували вартість "бланкового" рефінансування НБУ - 16%. "Що буде восени, ніхто не знає. Зараз зрозуміло, що грошей багато не буде, і кредитувати будемо мало і дорого. Так що нинішній рівень 11-12% річних по овернайту - нормально. Примітно, що ставки по овернайту і більш довгих ресурсах перебувають на одному рівні. Це означає, що ніхто не очікує подорожчання гривні", - відзначив один зі скарбників наприкінці минулого тижня.
На думку заступника директора казначейства "Надра Банку" Сергія Булгакова, на початку місяця очікується певне зниження ставок по гривні. Це відбудеться у зв'язку зі збільшенням залишків на коррахунках у НБУ до 20 млрд. грн. Як наслідок, ставки по овернайту можуть знизитися до 8-10%. Єдине, що може перешкодити реалізації цього сценарію, - надмірний відтік гривні на покупку валюти "Нафтогазом". Втім, стверджують банкіри, навряд чи ціна ресурсів виросте більше, ніж вартість "бланкового" рефінансування НБУ - 16%.
На думку пана Булгакова, до середини місяця прогнозується невелике зростання вартості гривневого овернайта - до 10-14%, а до кінця місяця - звичайне подорожчання ще на 3-4%. На думку експерта, у вересні вартість ресурсів будуть визначати три фактори. "Це розрахунки за енергоносії, резервування і боротьба з інфляцією, а також валютні інтервенції НБУ", - підкреслив він.
Сергій Лямець
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас