Україна в чотири рази збільшила імпорт золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в чотири рази збільшила імпорт золота

Банківські метали
191
Україна в чотири рази збільшила імпорт золота. Причина - стрімко зростаючий попит на коштовності, пише газета Дело в статті 16 тонн золота для українців.
Вітчизняні виробники закупили золота і дорогоцінних каменів на 578 мільйонів доларів. Це вдвічі більше від суми, витраченої на дорогоцінні метали в 2007 році (269 мільйонів).
Зростання імпорту найбільшою мірою потягнуло золото. Ввезення цієї сировини в порівнянні з 2007 роком виросло майже в чотири рази - до 16,4 тонн. Вартість же всього ввезеного золота дотяглася до 483 мільйонів доларів. Левову частку жовтого металу (на суму 470 мільйонів) Україна ввезла із двох країн - Швейцарії і Нідерландів.
Настільки високий імпорт золота на підприємстві Укрзолото пояснюють зростаючим попитом на ювелірні вироби в нашій країні. Збільшення грошових витрат на сировину пов'язане з її подорожчанням. Менш ніж за півтора роки вартість унції золота виросла більш ніж на третину, досягши позначки 840 доларів за унцію (27 доларів за грам).
З дорогоцінних каменів найбільше Україна імпортувала алмази. З початку року вітчизняні компанії ввезли майже 35 тисяч каратів (10,7 кілограма) каменів. За це багатство вони заплатили 11,6 мільйона доларів.
Найбільшим попитом в українських підприємств користуються камені маленького розміру і поганої якості. Справа в тому, що більшість виробників орієнтуються на масового покупця, що віддає перевагу коштовностям за невисокою ціною.
Так, краматорський ювелірний завод Ювеліреліт купує алмази в посередників в Україні.
Якісні алмази, за словами експерта Державного гемологічного центру Юрія Гаєвського, в Україну завозять в основному з Бельгії та Ізраїлю. При цьому основними критеріями якісного алмаза вважаються вага, колір, чистота і форма кристала.
Вартість таких алмазів за останній квартал виросла у світі приблизно на 20%. Втім, їх ввозять в Україну тільки під замовлення (те ж саме стосується смарагдів і рубінів).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас