Нацдепозитарій покладуть у копію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацдепозитарій покладуть у копію

Фондовий ринок
371
Держкомісія цінних паперів і фондового ринку оприлюднила на сайті проект положення про порядок передачі Нацдепозитарію (НДУ) на відповідальне зберігання контрольних копій реєстрів власників іменних цінних паперів.
Документ розроблений з метою покласти кінець рейдерським війнам за реєстри акціонерних товариств. Справа в тому, що положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів передбачає передачу контрольних копій реєстрів НДУ для зберігання. Але дотепер ця норма, по суті, не набула чинності, тому що сам порядок передачі копій не був розроблений.
"Відповідно до документа, Нацдепозитарій не може самостійно скористатися цією копією у своїх цілях. Точно так само ДКЦПФР самостійно не зможе відкрити її. Тільки за наявності ключа ДКЦПФР файл, що перебуває в НДУ, може бути відкритий. Використати ці контрольні копії можна при втраті реєстру, підтвердженні прав власності, щоб не виникало ситуацій, які виникають зараз у суперечках про право власності. Принаймні, у нас буде можливість відновити склад власників з місячною давниною. Зараз копії реєстрів не передаються, тому що немає саме цього порядку. У положенні є вимога про наявність резервної копії, додаткового дублювання документів реєстротримача.
Теоретично реєстри і зараз зникати не повинні, але сувора правда життя говорить про інше", розповів Олексій Тарасенко, начальник департаменту методології ринку цінних паперів ДКЦПФР.
Відповідно до документа, реєстротримач зобов'язаний буде передавати Нацдепозитарію контрольну копію реєстру щомісяця, а також у випадку одержання її від іншого реєстротримача. При цьому копія повинна бути зашифрована за допомогою двох відкритих ключів НДУ і ДКЦПФР. Шифруванню за допомогою ключів підлягає тільки закрита частина файлу, що містить інформацію про власників менш ніж 10% пакетів акцій. Вся інша інформація, у тому числі про власників більш ніж 10%, фактично нічим не захищена. Використовувати контрольну копію можна у випадку втрати реєстру або неможливості його відновлення. При цьому Нацдепозитарій розшифровує файл за допомогою свого ключа і передає його ДКЦПФР, що також розшифровує файл за допомогою її ключа.
Після проведення розслідування і за умови втрати реєстру ДКЦПФР повертає копію реєстру НДУ, що і передає її реєстротримачу. Для здійснення передачі і зберігання контрольних копій НДУ зобов'язаний розробити і поширити серед реєстротримачів програмне забезпечення.
За словами голови правління НДУ Володимира Ульянова, воно вже готове. Але якщо ДКЦПФР прийме положення в даному варіанті, ПЗ доведеться доопрацювати. "Положення передбачає технічні нюанси шифрування файлів, які будуть містити копії реєстрів. З незрозумілих для мене причин ДКЦПФР пропонує скасувати шифрування відкритої частини. Мало того що це зажадає доопрацювання програмного забезпечення, крім усього, це спростить можливість особам, які захочуть скористатися цією інформацією при її пересуванні, одержати інсайдерську інформацію. У нас передбачене шифрування всього файлу, що ускладнює одержання якої-небудь інформації про нього. Якщо робити так, як пропонує комісія, це спростить роботу рейдерам в одержанні інсайдерської інформації", - відзначає Ульянов.
Нерозуміння в НДУ також викликає порядок передачі копії реєстру реєстротримачу у випадку втрати. На думку НДУ, її співробітники не повинні передавати копію реєстротримачу, вони зобов'язані виконувати лише функцію хоронителя, і якщо буде потреба надавати файл ДКЦПФР для розслідування ситуації із втратою реєстру і відновлення реєстру. "Що робити далі із цим документом справа комісії. Вони пропонують повернути файл нам, щоб ми пересилали його реєстротримачу", дивується Володимир Ульянов. Дійсно, чим більше осіб працює з дешифрованою копією реєстру, тим вищий ризик доступу до нього зацікавлених осіб та одержання необхідної рейдерам інсайдерської інформації.
Крім цього, відповідно до документа, ДКЦПФР не має права витребувати в емітента контрольну копію реєстру на зберігання НДУ. Механізм тиску обмежується лише штрафними санкціями в розмірі 1 тис. неоподатковуваних мінімумів.
За словами Тарасенка, це не остаточний варіант положення. Протягом місяця комісія планує одержати пропозиції та зауваження всіх зацікавлених учасників процесу і доопрацювати документ. "Учасники ринку повинні висловити свою думку про те, кому передавати ці копії і на підставі якого програмного забезпечення. Тому зараз рано говорити про те, коли це рішення почне працювати. Документ виставляється на обговорення не перший раз і має досить складну долю обговорення", розповів Тарасенко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас