Росію очікує період банкрутств в АПК, нерухомості і рітейлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росію очікує період банкрутств в АПК, нерухомості і рітейлі

Казна та Політика
643
У найближчій перспективі через потрясіння на світовому фінансовому ринку Росію очікує період численних банкрутств у сфері сільського господарства, нерухомості та рітейла. Таку думку висловив голова ІК "Трійка Діалог" Рубен Варданян в інтерв'ю журналу Forbes.
За його словами, у Росії після дефолту 1998 року почався тривалий період економічної стабільності. Ринок динамічно розвивався і ріс. Зараз наступив новий етап, почалися зміни, які вплинуть на стан економіки Росії в цілому.
"По-перше, наша інфраструктура вже повністю задіяна, і її ККД буде дуже вузьким горлечком, що буде заважати розвитку економіки. По-друге, нестача кадрів, починаючи від топ-менеджерів, закінчуючи професійними секретарями. І по-третє, невміння працювати в умовах, коли залучати гроші стає усе складніше", - відзначив Варданян.
За його словами, бізнесмени виходили на початку 2000-х на порожні ринки і починали швидко розвиватися. При цьому компанії росли за рахунок дешевих, коротких позичених грошей.
"Банки протягом багатьох років вишиковувалися в чергу, щоб позичити гроші, а фінансові директори підприємств нічого не робили, тільки вибирали", - вважає голова "Трійки Діалог".
Він відзначив, що зараз все інакше: грошей стало менше, а дешевих взагалі немає. Рефінансуватися в таких умовах компанії не можуть. Насамперед постраждають галузі, для розвитку яких було потрібне кредитне фінансування, де цикл повернення грошей був довгим, а гроші залучалися короткі і дешеві.
Говорячи про подальший розвиток подій у світовому масштабі, Р.Варданян відзначив, що на його думку, існують три сценарії.
"Перший - саморегулювання. Це коли маятник, сильно розгойдавшись, поступово за рахунок модифікації підстроювання повертається до нормальної амплітуди. Оптимістичний варіант: у листопаді пройдуть вибори в Америці, банки спишуть останню порцію поганих боргів, пройде кілька великих злиттів і поглинань. Тоді до весни майбутнього року ринки почнуть відновлюватися", - відзначив Варданян.
На його думку, другий сценарій може наступити, коли маятник розхитається ще більше і наступить тривалий хаос. "Люди, компанії і навіть країни з багатих будуть перетворюватися в бідні і навпаки, все це почне миготіти з калейдоскопічною швидкістю", - говорить він, при цьому відзначаючи можливість ескалації конфліктів: "Ізраїль бомбить Іран, США вводять війська в Грузію, Барака Обаму вбиває який-небудь екстреміст, що вирішив, що президентом США не може бути афроамериканець. Американська економіка - головний споживач усього зробленого у світі - зупиняється. При такому варіанті розвитку подій нас очікує роки три потрясіння", - прогнозує голова "Трійки Діалог".
"Третій сценарій - колапс. Маятник світової економіки зупиниться в результаті, наприклад, третьої світової війни (без застосування ядерної зброї) або страшного вірусу, що забере життя мільярдів людей", - застерігає він.
У цьому випадку, на думку Варданяна, у виграші можуть залишитися менш інтегровані і невеликі країни, до яких Росія вже не належить. Він вважає, що у своєму власному, локальному просторі навчилися жити Австралія, частково Бразилія, Нова Зеландія та Індонезія
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас