Через проблеми із СОТ Росія може призупинити імпорт м'яса та експорт зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через проблеми із СОТ Росія може призупинити імпорт м'яса та експорт зерна

Аграрний ринок
252
Росія може призупинити двосторонні угоди щодо експорту зерна та імпорту м'яса через те, що вступ у Світову організацію торгівлі відкладається, пише газета Ведомости в статті Зерном по СОТ.
В апараті першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова створена робоча група, що складе перелік угод, дію яких Росія готова буде призупинити у випадку подальших проблем із вступом у СОТ.
“Давно настав час задіяти економічні важелі, щоб рухати тему”, - говорить чиновник, знайомий з перебігом роботи групи. Мова йде про угоди щодо торгівлі товарами, у тому числі сільськогосподарськими, відзначив директор департаменту Мінекономрозвитку Максим Медведков.
При цьому міністр сільського господарства Олексій Гордєєв сказав, що мова йде про скорочення на сотні тисяч тонн квот на імпорт м'яса. Угоди щодо обсягів постачання були укладені більше трьох років тому й уже не відповідають інтересам Росії, вважає міністр.
"Нас обдурили: не можна виконувати вимоги СОТ, не будучи її членом так довго", - обурився він. Зараз головне - скласти перелік чинних угод, говорить чиновник, знайомий з перебігом роботи групи Шувалова.
“Поки весь арсенал не вивчений”, - відзначає він. Зокрема, за його словами, обговорюється скасування угод по банківській і страховій тематиці. Крім квот на імпорт м'яса можуть обговорюватися мита на вивезення круглого лісу і квоти на експорт зерна.
У той же час, було б правильно порушити питання про підвищення імпортних мит на молочну продукцію, вважає Гордєєв. Можуть бути скасовані угоди як чинні, так і із закріпленими, але відкладеними юридичними зобов'язаннями, говорить представник апарата Шувалова Олександр Мачевський.
Росія експортує зерно в Європу за квотою, що виставляється щорічно, 1,5-2,5 млн т залежно від урожаю в Європі. Навіть якщо Росія не поставить зерно в рамках квоти, ніяких санкцій за це не буде, говорить джерело в уряді: "Правила СОТ дуже жорстко регулюють імпорт, а не експорт".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас