Росія сама відмовилась від "ніжок Буша" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія сама відмовилась від "ніжок Буша"

363
З понеділка, 1 вересня, набуває чинності заборона на постачання в Росію м'яса птиці для 19 американських виробників. Причина - виявлення в їхній продукції шкідливих речовин і мікроорганізмів. Поки неясно, чи вдарить ця заборона по покупцях: Міністерство сільського господарства запевняє, що не вдарить, однак відомо, що російська курятина в два-три рази дорожча від американської. Разом з тим, один з кандидатів у віце-президенти США дискомфорт від заборони на американську курятину вже відчув.
З 1 вересня 19 американським виробникам м'яса птиці забороняється здійснювати постачання продукції в Росію.
Як говориться в повідомленні Мінсільгоспу, "у м'ясі птиці, імпортованому зі США, неодноразово виявлялося перевищення гранично допустимого рівня залишкової кількості миш'яку, сальмонелли, кишкової палички, а також інших небезпечних для здоров'я людини мікроорганізмів".
Крім того, "на деяких американських підприємствах не виконувалися вимоги щодо дозабійного огляду птиці, не дотримувався температурний режим при технологічних операціях переробки птиці". Як говориться в повідомленні, до позбавлених атестації підприємств уже були претензії в Россільгоспнагляду в 2007 році. Поставки курятини є однією з основних статей експорту зі США в Росію.
Міністр сільського господарства Олексій Гордєєв запевнив, що санкції, які застосовуються Росією, не позначаться на внутрішньому ринку пташиного м'яса. За його словами, останні 7 років приріст виробництва м'яса птиці в Росії становить порядку 15%. Торік у країні було зроблено майже 1,9 млн тонн м'яса птиці в забійній масі. Цього року до цієї кількості додасться ще 300 тис. тонн.
Урядові експерти вважають, що поки Росія не може повністю відмовитися від ввезення курятини. Російські кури часто набагато більш якісні і просто смачніші від тих, які поставляються нам зі Штатів. Але й ціна вітчизняної курятини у два-три рази вища від американської. Тобто мова йде не про те, щоб забезпечити країну м'ясом, а про те, щоб забезпечити людей достатньою кількістю дешевого м'яса.
За версією фахівців уряду, поки Росія має потребу в закупівлі 1 млн тонн дешевого курячого м'яса щорічно.
Тим часом, дії Мінсільгоспу схвилювали американських політиків, і, зокрема, сенатора від демократичної партії, кандидата у віце-президенти США Джозефа Байдена. "Росія неодноразово демонструвала, що вона не готова дотримуватись правил міжнародної торгівлі. Давайте не забувати, що це частина більш широкої картини, яка показує, що Росія не зуміла поводитися як відповідальний член міжнародного співтовариства", - відзначив Дж.Байден
"Доти, поки Росія не перегляне свої недавні дії - як у великому, так й у малому - її заявка на вступ у СОТ повинна залишатися призупиненою", - сказав він. Дана заява виглядає незвичайно, оскільки саме заборона на постачання курятини і стала результатом рішення Росії заморозити деякі угоди по СОТ.
Нагадаємо, американські експортери виступили зі зверненням до президента країни Джорджа Буша, у якому закликали його гарненько подумати, перш ніж іти на загострення відносин з Росією шляхом введення санкцій. Росія стала вигідним партнером країни за останні роки.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас