Мінекономіки України пропонує створювати кластери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки України пропонує створювати кластери

Казна та Політика
682
Українське міністерство економіки ініціює легалізацію в Україні кластерів - об'єднань компаній однієї галузі. Це потрібно для створення замкнутих виробничих ланцюжків, від розробки технології до продажу готової продукції, пише газета Коммерсантъ-Украина в статті Виробників з'єднають у кластер.
Відповідний проект Мінекономіки оприлюднило в п'ятницю. Міністерство запропонувало виділити чотири типи кластерів: виробничі (об'єднання авто-, судно- і авіабудівників), інноваційно-технологічні (географічно локалізовані компанії, пов'язані виробництвом інноваційної продукції), туристичні та транспортно-логістичні. Для їх розвитку в міністерстві будуть використовувати інфраструктуру промислових і технопарків, а також будуть "знижувати адміністративні бар'єри".
Передбачається, що реалізація в рамках кластера інвестиційно-інноваційних проектів повинна підсилити конкуренцію із самостійно працюючими компаніями та залучити іноземних інвесторів.
Принцип кластеризації ефективно використовується в ЄС: економіка Нідерландів "розбита" на 20 кластерів, у Данії 40% підприємств, що забезпечують 60% експорту, функціонують у складі кластерів, а в Австрії діють трансграничні кластери з Угорщиною, Італією, Швейцарією та Німеччиною. В Україні пробні кластери створювалися в 1998-2006 роках у Житомирі, Івано-Франківську, Львові, Луцьку, Рівному, Севастополі, Херсоні і Хмельницькому.
"Кластерні об'єднання відповідно до світового досвіду стають новою формою регіонального розвитку - на ринку конкурують не окремі підприємства, а цілі комплекси, які скорочують свої витрати завдяки спільній технологічній кооперації", - вважає заступник директора Українського центру сприяння іноземному інвестуванню Олена Ганцяк-Каськів.
На думку президента Держагентства інвестицій та інновацій Віктора Івченка, щоб розвивати кластери, держава повинна передбачити на першому етапі їхньої реалізації податкові пільги та компенсацію ставок по кредитах.
Старший аналітик проекту Ділове середовище і розвиток підприємництва в Україні IFC Денис Торхов відзначає, що зі створенням кластерів з'являється і попит на інноваційні розробки. На даний же момент інститути і конструкторські бюро спочатку роблять розробки, а потім не можуть знайти споживача, говорить він. Кластери дозволяють склеювати ці розриви.
За даними старшого економіста центру CASE-Україна Володимира Дубровського, у сфері надання туристичних та автомобільних послуг кластери вже працюють. Тому аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук упевнений, що в створенні кластерів немає необхідності, тому що в умовах ринкової економіки підприємства самі повинні вибирати, з ким установлювати ділові контакти, вирішуючи проблеми створення виробничого ланцюжка покупкою інших компаній або об'єднанням з ними.
Раніше повідомлялося, що Мінекономіки має намір повернутися до ідеї створення індустріальних парків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас