Страховики виводять з-під оподаткування мільярди гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики виводять з-під оподаткування мільярди гривень

Казна та Політика
779
У страховому секторі України існують серйозні проблеми зі сплатою податків, заявила директор департаменту контролю за фінансовими установами та операціями в сфері ЗЕД Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Тетяна Сисоєва в коментарі тижневику "Дзеркало тижня".
"Якщо в банківському секторі схеми мінімізації (податків - ред.) сьогодні і виявляються, то вони не є масштабними і не носять системного характеру. А от проблеми в страховому секторі серйозні", - підкреслила експерт.
Вона відзначила, що для кожного страховика окремо існує єдина можливість зменшити об'єкт оподатковування - шляхом передачі ризиків у перестрахування.
"Однак таке перетікання грошових потоків не повинно впливати на податкову віддачу в цілому по страховому секторі, що, здавалося б, не повинна бути меншою 3% (індивідуальна для страховиків ставка податку на валовий дохід). У нас же виходить майже у два рази менше", - сказала Т.Сисоєва.
За її словами, причиною цього є існування так званих "податкових ям". Їхню роль виконують спеціально створені страхові компанії, які, виконавши місію з реалізації тіньових схем, миттєво банкрутують. При цьому з-під оподаткування виводяться мільярдні грошові потоки.
Експерт відзначила, що на сьогоднішній день виявлено три основні центри мінімізації податків на страховому ринку України. Зокрема, це СК "Аванте" (входить у групу компаній "Лема"), СК "Ініціатива" (раніше - СК "Міжнародний страховий альянс", Рівне), а також існуюча донедавна київська РСК "Дніпро", на якій "замикалися довгі ланцюжки операцій з ухилення від оподаткування". "Після перевірки податківців компанія (РСК "Дніпро" -ред.) збанкрутувала, але гроші зникли - через вексельну схему розрахунків вони пішли в невідомому напрямку", - сказала Т.Сисоєва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас