Вартість запозичень для компаній з Росії різко виросла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість запозичень для компаній з Росії різко виросла

497
Звичайного сплеску числа облігацій, що випускаються після літнього сезону російськими емітентами, цього року не варто очікувати, тому що конфлікт у Грузії викликав збільшення вартості цих запозичень до заборонного рівня і більше відторгнення ризику з боку інвесторів, пише The Wall Street Journal.
Звичайно компанії чекали до вересня, щоб вийти на ринок запозичень. Однак зараз умови для російських позичальників значно погіршилися.
Візьмемо, наприклад, п'ятирічні свопи на кредитний дефолт (default swaps) "Газпрому". Спред по них, що є показником кредитного ризику, виріс до 2,57 процентні пункти - на 0,38 процентного пункту за місяць і 1,39 пункту за рік (рік тому він становив 1,18 процентного пункту).
Таким чином, щорічна вартість захисту облігацій "Газпрому" на $10 млн зараз обійдеться в $257 тис. проти $118 тис. рік тому.
Конфлікт у Грузії знизив апетит інвесторів до Росії, тому, якщо навіть компанії будуть готові оплачувати зрослу ціну облігаційних запозичень, їм доведеться пропонувати інвесторам значну премію, щоб домогтися закриття угоди. Але навіть приваблива премія може виявитися недостатньою.
"Більшість інвесторів не хочуть брати участь (у нових випусках облігацій) прямо зараз. Вони хотіли б дочекатися ознак поліпшення, але поки явних таких ознак нема", - вважає кредитний аналітик Commerzbank Марина Власенко.
За її словами, поки важко говорити про те, як швидко стабілізується ситуація.
Аналітик з корпоративних запозичень UniCredit Дитмар Тжченке не очікує нових випусків облігацій у третьому кварталі. "Що стосується четвертого кварталу, поки про це важко говорити", - сказав він.
На цьому тлі компанії будуть шукати альтернативні джерела фінансування, насамперед, залучати кредити. Однак це джерело також починає пересихати, тому що деякі банки досягли лімітів кредитування на Росію.
Російські "блакитні фішки" і квазі-суверенні компанії, швидше за все, як і раніше будуть мати доступ до кредитного ринку, однак навіть для них умови посилять - з погляду розмірів кредитів та їхніх термінів, відзначає газета.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас