Саміт ШОС позбавить Москву надій на Китай та інших азіатських союзників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саміт ШОС позбавить Москву надій на Китай та інших азіатських союзників

Казна та Політика
939
Сьогодні в Душанбе починається саміт Шанхайської організації співробітництва, від якого в Росії чекають, що азіатські країни можуть висловити підтримку діям РФ на Кавказі.
Однак політологи вважають, що Абхазію та Південну Осетію відмовиться визнати навіть союзна Білорусія, а не тільки Пакистан або Іран, у яких досить своїх проблем із сепаратистами і Заходом.
Москва чекає від заходу дуже багато чого - країни ШОС, переважну частину яких прийнято називати союзниками Росії, дотепер уникали яких-небудь коментарів на грузинську тему, або ж відбувалися абстрактними словами про прагнення до миру і дипломатичного шляху вирішення протиріч. Тепер, як видно, цим державам мимоволі доведеться зайняти якусь позицію. От тільки в тому, що ця позиція Москві сподобається, уже є великі сумніви, пишуть "НИ".
Дотепер жодна із країн - учасниць ШОС або спостерігачів цієї організації не підтримала однозначно дії Росії в Південній Осетії. Зокрема, Казахстан, що піднявся на продажі вуглеводнів і реалізує зважену зовнішньополітичну позицію, навряд чи погодиться із пропозицією Росії. Більше того, Назарбаєв уже заявляв, що "застосування військової сили у відповідь на дії Грузії серйозно погіршило можливість політико-правового вирішення цього етно-територіального конфлікту, наслідки якого непередбачувані не тільки для Кавказького регіону".
Аналогічну позицію може зайняти Узбекистан. Найвпливовіша, крім Росії, країна ШОС - Китай - уже однозначно заявила про свій нейтралітет і повне невтручання. Китайська економіка пов'язана зі США не менш тісно, ніж з Росією.
Одна з головних причин, чому азіатські держави навряд чи підтримають дії РФ на Кавказі - їхні власні проблеми із сепаратистами. Для Азії грузино-осетинський конфлікт небезпечний внутрішніми розколами. У Казахстані недавно ще гострою проблемою були місцеві козаки, у Китаї - жителі Тайваню, тибетці та уйгури, в Ірані - курди, азербайджанці та белуджі, ті ж белуджі в Пакистані, в Індії - "пакистанський" Кашмір.
Спільна Душанбінська декларація глав держав - членів ШОС і спільне комюніке, які будуть прийняті за підсумками саміту, можуть сильно розчарувати російське керівництво, продемонструвавши відсутність азіатських союзників у Москви. В умовах, коли визнання кавказьких республік для будь-якої держави виглядає як виступ проти всього світового співтовариства, максимум, на що можуть піти лідери країн ШОС - це визнання Абхазії та Південної Осетії де-факто, і неофіційне політичне партнерство.
За матеріалами:
Новий Регіон
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас