Корейці скуплять нашу металургію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корейці скуплять нашу металургію

Фондовий ринок
605
Південнокорейська компанія Posco, четвертий за розміром виробник сталі у світі, виходить на український ринок
Компанія Posco планує інвестувати у виробництво залізної руди в Україні. Повідомлення про це оприлюднено компанією наприкінці минулого тижня. Одночасно металургійний гігант зацікавлений у придбанні українських металургійних активів і судноверфів.
Поки Posco не дає яких-небудь коментарів про те, з якою з українських сировинних компаній вона підписала договір. На думку Олега Юзефовича, аналітика компанії "Альфа-капітал", вибір компаній-кандидатів на співробітництво з Posco невеликий. "З огляду на те, що у формулюваннях новин присутнє слово "одночасне", це може означати, що всі активи купуються "в одному флаконі". Тобто це повинен бути меткомбінат, що має якийсь рудний актив. Як не крути, під ці визначення підпадають тільки "Запоріжсталь" і ММК ім. Ілліча", - відзначає експерт.
Андрій Герус, аналітик компанії "Конкорд Капітал", додає, що "Запоріжсталь" останнім часом здійснювала низку кроків, які можна сприймати як підготовку до продажу. По-перше, на підприємстві проводилася реструктуризація, схвалена в грудні, а в серпні на зборах акціонерів було ухвалено рішення виплатити акціонерам дивіденди за 2007 рік. "У них своя інвестпрограма нараховує порядку 15 мільярдів гривень, і проте нерозділений прибуток вони вкладають не в програму, а розподіляють серед акціонерів. Таке звичайно відбувається тоді, коли компанію збираються продати", - стверджує аналітик.
"Ринкова капіталізація "Запоріжсталі" зараз - 1,3 мільярди доларів. За моїми оцінками, справедлива вартість всієї компанії - близько 4 мільярдів з урахуванням втілення програми модернізації. З урахуванням того, що продати "Запоріжсталь" нинішнім власникам бажано (у них немає власних коштів на реалізацію програми модернізації, потрібні гроші на інші проекти), думаю, що 2,5-4 мільярди буде справедливою оцінкою", - вважає аналітик компанії "Сократ" Дмитро Хорошун.
Одним з можливих українських партнерів південнокорейської Posco також називають компанію Костянтина Жеваго Ferrexpo, що контролює Полтавський ГЗК.
Що ж стосується суднобудівних активів, то аналітики впевнені, що найбільш імовірним придбанням Posco в Україні можуть стати суднобудівні активи Вадима Новинського. Російський бізнесмен зараз контролює Херсонський та Миколаївський суднобудівні заводи.
Південнокорейська компанія Posco, заснована в 1968 році, є четвертим у світі виробником сталі. Виробляє гарячий і холодний прокат і поставляє свою продукцію автомобіле- і кораблебудівникам. До 2011 року металовиробник запланував збільшити виробництво до 40 мільйонів тонн. Чистий прибуток компанії виріс в II кварталі 2008 року на 34%, до 1,49 мільярда доларів, у порівнянні з 1,11 мільярда доларів, отриманими за аналогічний період роком раніше.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас