Експерти: Євробонди України дешевшають, інвестори займають вичікувальну позицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Євробонди України дешевшають, інвестори займають вичікувальну позицію

Фондовий ринок
283
Здешевлення євробондів України більше обумовлено впливом світової фінансової кризи, ніж грузино-осетинським конфліктом, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти українських інвесткомпаній.
"Іноземні інвестори зайняли вичікувальну позицію щодо України ще до врегулювання активної фази конфлікту на Кавказі. Від конфлікту постраждали країни-учасниці. Однак серед українських емітентів були рухи із приводу акцій "Мотор-Січі", оскільки більша частина її продукції поставляється для потреб військово-оборонного комплексу Росії. Але на фондовий ринок України в цілому ситуація на Кавказі поки не вплинула", - сказав агентству аналітик інвестгрупи "Сократ" (Київ) Сергій Невмержицький.
Аналітик "Фоїл Сек’юрітіз" (Київ) Володимир Габрієлян, зі свого боку, додав, що ще рано говорити про фіксацію прибутку на ринку євро- і локальних облігацій України.
На думку експерта, великий вплив на здешевлення євробондів зробив недавній звіт міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, у якому висловлювалося побоювання із приводу більш ніж подвійного збільшення дефіциту "неенергетичного" та "неметалургійного" торговельного балансу в Україні за останні три роки.
"Найближчим часом ситуація на українському ринку облігацій та єврооблігацій буде диктуватися зовнішньою кон'юнктурою ринків", - вважає він.
Експерти очікують поновлення інтересу інвесторів до інструментів з фіксованою прибутковістю вже восени поточного року, чому повинно сприяти прогнозоване відновлення економічного зростання.
У той же час аналітики підкреслюють, що на даному етапі інвестори, найімовірніше, займуть вичікувальну позицію.
"Котирування як по євро- так і по локальних облігаціях будуть залишатися волатильними і, можливо, покажуть подальше незначне падіння до середини вересня, коли картина в цілому стане ясна", - вважає В.Габрієлян.
Більше того, як відзначив С.Невмержицький, прояснення позиції західноєвропейських політиків щодо членства України в НАТО може стати позитивним сигналом для західних інвесторів.
Як повідомлялося з посиланням на дані агентства Bloomberg, вартість номінованих у доларах держоблігацій України падає через скорочення попиту на них у результаті грузино-осетинського конфлікту. Як наслідок, спред між прибутковістю українських держпаперів та американських казначейських зобов'язань (US Treasuries) досяг у минулу п'ятницю максимального рівня з лютого 2003 року, збільшившись уже на 63 базисних пункти з 6 серпня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас