Норвежці можуть розлучитися з Beeline — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвежці можуть розлучитися з Beeline

Фондовий ринок
449
Норвезький телекомунікаційний холдинг Telenor оголосив про бажання "розлучитися" зі своїм російським партнером Altimo ("Альфа Груп"), що було б кращим варіантом вирішення багаторічного конфлікту.
Щоб це здійснити, скандинави можуть продати свій міноритарний пакет акцій (29,9%) у російській компанії "Вимпелком", що представлений в Україні мобільними операторами "Українські Радіосистеми" (ТМ Beeline) і "Голден Телекомом". Altimo належить 44% в "Вимпелкомі" і міноритарний пакет в українському "Київстарі", де Telenor належить 56,5%. Все-таки можливість угоди або обміну активами між двома компаніями поки невелика, тому що ні одна, ні інша компанія поки не може зробити вигідної обом сторонам пропозиції.
Telenor почав говорити про "гнучку" позиції відносно 29,9% своїх акцій у "Вимпелкомі" відразу після того, як компанію спіткала судова невдача на території Росії. Нагадаємо, що арбітражний суд Ханти-Мансійського АТ Росії днями задовольнив позов проти Telenor від компанії Farimex Products Inc, визнавши, що норвезький холдинг відповідає за затримку з виходом "Вимпелкому" на наш ринок. Відповідачеві запропоновано виплатити "Вимпелкому" $2,8 млрд. Одночасно суд виключив Altimo із числа відповідачів у даній справі. Telenor вирішив оскаржити вердикт у вищій інстанції.
Зараз в Telenor, мабуть, натякають на те, що готові почати обговорювати можливість продажу частки в "Вимпелкомі". При цьому норвежці ясно дають зрозуміти, що з "Київстару" їх ніщо не змусить вийти. "У нас довгострокова стратегія. Коли заходить мова про наші інвестиції в компаніях, то ми прагнемо одержати контроль над ними. У компаніях, де це неможливо, ми застосовуємо стратегію виходу. Нам удалося збільшити частку та одержати контроль у всіх наших компаніях, за винятком "Вимпелкому". Це означає, що на даний момент інвестиція в "Вимпелком" розглядається більше як фінансове вкладення. І в цьому сенсі таке володіння цими акціями більш гнучке, якщо порівнювати нашу присутність в "Київстарі", - заявив віце-президент Telenor з корпоративних комунікацій Даг Мелгаард. За його словами, у цей час вартість акцій Telenor у "Вимпелкомі" становить близько $8 млрд. На питання "i", якщо Telenor буде запропонована така сума за його акції у "Вимпелкомі", чи погодиться компанія на угоду, Мелгаард злегка посміхнувся і відповів коротко: "Неможливо сказати".
В Altimo відносно яких-небудь пропозицій щодо угоди з Telenor як і раніше небагатослівні. "Ми не готові коментувати порожні слова. Коли будуть конкретні пропозиції, будемо розглядати. Ми завжди готові розглядати будь-які можливості", - заявив "i" старший віце-президент Altimo Олег Маліс.
Очевидно, що для Telenor вихід з російського "Вимпелкому" - це не легке рішення, а скоріше крайня вимушеність. Відповідаючи днями на питання норвезької газети Aftenposten, чи шкодує Telenor про інвестиції в Росію, один з директорів компанії Ян Едвард Тідесен сказав: "Ні, Росія - це фантастичний ринок...". Він не радив не виходити на російський ринок, "але ви повинні бути добре підготовлені, що це вимагає часу. Є також ті, хто порушують систему, і багато західних компаній були легкими цілями".
Як відзначає аналітик Concorde Capital Олександр Паращий, Altimo, очевидно, не збирається йти зі своїх активів. "Я думаю, що Telenor у такій ситуації потрібно вийти або з "Київстару", або з "Вимпелкому", - відзначає він. За його словами, так як в "Київстарі" у норвежців більше 50% акцій і з українським урядом їм домовлятися, напевно, легше, ніж з російським, котрий більш лояльний до Altimo, вихід з "Вимпелкому" - це оптимальний шлях вирішення суперечки. Як вважає аналітик, в Telenor не настільки великий пакет, щоб розраховувати при його можливому продажі в "Вимпелкомі" на велику премію. Премія буде залежати і від того, хто буде купувати. Якщо це буде Altimo, то, на його думку, можливий навіть дискаунт в обмін на якісь поступки в конфлікті навколо "Київстару".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас