Мегабанк "продешевили" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мегабанк "продешевили"

Фондовий ринок
1097
На українському фондовому ринку з'явився банк, що торгується нижче своєї балансової вартості. Ринкова капіталізація (вартість) фінустанови з Харкова - Мегабанку - на 20% менша від розміру його власного капіталу.
"Банк дійсно торгується дуже дешево - при балансовому власному капіталі 322,8 мільйона гривень коефіцієнт P/BV (співвідношення ціни до власного капіталу) становить 0,8", - підтверджує керуючий директор інвесткомпанії "Мегаполіс Капітал" Віталій Шушковський.
Низьку вартість банку аналітики пояснюють багатьма обставинами. З одного боку, на ціні акцій фінустанов відбилися негативні тенденції українського фондового ринку - з початку року основний індикатор ринку індекс ПФТС просів на 46%. Додаткове негативне тло для паперів банківського сектора створює глобальна фінансова криза.
З іншого боку, крім зовнішнього негативу, існують і внутрішні фактори, що вплинули на ціну Мегабанку. "Це нішевий банк (фінустанова наголошує на системі електронних платежів - оплата комунальних послуг, послуг зв'язку та ін.). Він помірковано прибутковий за відносними показниками, не дуже ефективний з погляду витрат. Але головне, Мегабанку потрібно показати ринку, як він буде захищати свою нішу в галузі, що усе більше окуповується великими банками", - пояснює аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал" Володимир Дінул.
Ще однією причиною такої дешевини харківської фінустанови слугують несправджені очікування інвесторів і торговців. "Усі розраховували, що з'явиться стратегічний інвестор і купить Мегабанк, але цього так і не відбулося. І вже, зважаючи на все, у найближчі рік-два цього не трапиться", - говорить Володимир Дінул. "Комусь із інвесторів набридло чекати, і вони вирішили позбутися від цих акцій. Тому, коли банки падали в ціні, Мегабанк падав більше за всіх", - продовжує пояснення колеги аналітик інвесткомпанії "Фоїл Сек’юрітіз" Акшин Мирзазаде.
У той же час голова правління Мегабанку Олена Жукова стверджує, що така низька вартість банку не відображає дійсності. "Якщо і є такі розрахунки, то можна говорити про те, що акції банку недооцінені", - стверджує вона.
Із цим погоджуються багато аналітиків. "Учасники ринку рекомендують купувати акції цього банку. Ми теж вважаємо, що його теперішня ціна невиправдано низька", - говорить Мирзазаде.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас