За мільйонерами прийшли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За мільйонерами прийшли

Фондовий ринок
2367
Учора стало відомо, що на український ринок виходить найстарший швейцарський банк, що спеціалізується на послугах private banking (PB), - Lombard Odier. Женевський банк планує почати управляти потоками близько 15 тис. українських клієнтів, кожний з яких має більше $1 млн вільних коштів. Банкіри впевнені, що привнесення Lombard Odier в Україну традицій private banking підніме цей ринок на принципово новий рівень.
Про те, що Lombard Odier Darier Hentsch & Cie виходить в Україну, - повідомив віце-президент швейцарського банку Алекс Кочубей, що очолював раніше російську компанію Renaissance Investment Management. "В Україні 15-20 тис. наших потенційних клієнтів-мільйонерів, - заявив він. - Ми будемо розвивати наш бізнес не тільки в Києві, але й у регіонах країни. Спочатку Львів, Донецьк і так далі". Пан Кочубей відмітив, що Lombard Odier не цікавить роздрібний бізнес. "Укрсоцбанк, 'Райффайзен Банк Аваль' та інші банки, які розуміють, що таке private banking, в основному обслуговують клієнтів, які мають від $100 тис. коштів.
Але ж це рітейл-банкінг, а ми будемо займатися VIP-клієнтами із грошовими сумами мінімум від $1 млн. Це українці, які розуміють, що розвиток їхніх компаній буде залежати не тільки від внутрішньої ринкової кон'юнктури, але й від міжнародної. І, якщо їм потрібний партнер для продажу бізнесу або співробітництва, ми надамо їм величезні контакти по усім світі".
Lombard Odier заснований у Женеві в 1796 році і є найстаршою приватною організацією банкірів у Женеві та одним із найбільших банків у Швейцарії і Європі, що спеціалізуються на наданні повного спектра послуг багатим клієнтам і компаніям, що перебувають у сімейному володінні. В 2002 році Lombard Odier злився з іншим найстаршим швейцарським банком Darier Hentsch et Cie, завдяки чому загальний обсяг активів склав близько 1% світового ринку управління фондами.
Основними сферами діяльності Lombard Odier Darier Hentsch & Cie є: управління активами, глобальне депонування, рекомендації щодо інвестування, прямі інвестиції. Активи банку оцінюються в $112 млрд. Банк має мережу з 24 офісів в 18 країнах світу.
Для роботи з українськими клієнтами в Lombard Odier перейшли два менеджери Credit Suisse. На першому етапі банк запропонує офшорні продукти, пропонуючи клієнтам інвестувати гроші у фінансові ринки інших країн. Через збройний конфлікт Росії та Грузії відкриття офісу Lombard Odier перенесено на 2009 рік. "Цього року багато чого змінилося щодо ризиків у світі і в Україні, тому ідея працювати з українськими клієнтами з-за кордону, з Женеви, поки має сенс", - вважає Алекс Кочубей.
Надання послуг PB в Україні декларують багато банків, однак більшість із них обмежуються лише вузьким переліком VIP-сервісу для забезпечених клієнтів. При цьому учасники ринку говорять, що, незважаючи на те що в Україні вже працюють структури з обслуговування приватних клієнтів банків UBS та Credit Suisse, в Lombard Odier немає рівних у сфері офшорних операцій. "У світі є два основоположники класичного private banking - це Lombard Odier і Pictet, - відзначив директор служби персональних банківських послуг Укрсиббанку Олексій Александров. - З погляду оншорних операцій для українських банків якої-небудь загрози Lombard Odier не становить, але це дуже серйозний конкурент в офшорному банкінгу". "Ми надаємо різні послуги, - погоджується топ-менеджер представництва UBS, що попросив про анонімність. - Банк, що займеться тільки PB, уперше з'явиться в Україні. Це значна подія для українського ринку private banking, тому що вони принесуть сюди новий сервіс і традиції".
Менеджер UBS розповів, що Lombard Odier за свої послуги, як правило, знімає комісію 1-1,2% річних. А один з колишніх співробітників Lombard Odier розповів, що, незважаючи на досить непомітну та консервативну обстановку швейцарського банку, він приваблює клієнтів "мовчазною розкішшю", як, наприклад, оригінали картин Ренуара в залах установи. На думку голови правління СЕБ Банку Івана Корякіна, Lombard Odier створить "кістяк українського ринку private banking", що дозволить йому вийти на принципово новий рівень. "Адже завдяки потенціалу зростання цього ринку на нього хочуть вийти й інші іноземні гравці", - нагадує він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас