Білорусія ввела антидемпінгове мито на українську карамель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія ввела антидемпінгове мито на українську карамель

Аграрний ринок
146
Уряд Білорусії ухвалив рішення щодо введення терміном на 3 роки антидемпінгового мита на імпортовану українську карамель, повідомили агентству "Інтерфакс-Захід" в апараті Радміну з посиланням на відповідну постанову уряду.
Розмір мита становить 11,76% від митної вартості відносно карамелі, що не містить какао. Відносно какаовмісної карамелі мито встановлене на рівні 23,9% від митної вартості.
Як повідомлялося раніше, МЗС Білорусії в січні 2008 року на підставі антидемпінгового розслідування рекомендував уряду ввести таке мито відносно української карамелі.
За результатами розслідування була встановлена наявність демпінгового імпорту карамельної продукції з України. Залежно від виду товару демпінгова маржа склала від 4% до 23,9%, у тому числі по карамелі, що не містить какао, - 11,76%, по карамелі, що містить какао, - 23,9%.
МЗС установив наявність матеріального збитку галузі білоруської економіки, що виробляє карамель. У період розслідування - з 2003 по 2005 роки - при зниженні споживання карамелі в країні на 8% обсяг виробництва на білоруських підприємствах, що виробляють карамель, зменшився на 32%, обсяг реалізації - на 26%. Частка білоруської карамелі в обсязі споживання даного товару в Білорусії знизилася на 17 процентних пунктів - до 65% - при одночасному збільшенні обсягів імпорту карамелі з України в 3 рази і збільшенні її частки в обсязі споживання з 8% до 23%.
Темп збільшення собівартості білоруської карамелі випереджав темп зростання ціни на дану продукцію. При збільшенні собівартості карамелі без вмісту какао на 19% середньозважені відпускні ціни збільшилися на 6%, карамелі з вмістом какао - на 36% і 16% відповідно, що свідчить про зниження прибутку від реалізації.
МЗС Білорусії заявляло про наявність причинно-наслідкового зв'язку між демпінговим імпортом карамелі і матеріальним збитком галузі білоруської економіки, що виробляє карамель. "У період розслідування відбувалося витіснення білоруських виробників карамелі з ринку Білорусії українськими виробниками даного товару. До цього привела жорстка цінова конкуренція з боку української карамелі, реалізованої в Білорусії за демпінговими цінами. У період розслідування українська карамель була значно дешевшою від білоруської: карамель без какао - на 7-20%, з вмістом какао - на 34-35%", - констатувало МЗС у січні.
Зазначене розслідування було почато 28 грудня 2006 року за заявою концерну "Белгоспищепром". МЗС Білорусії завершило розслідування 27 грудня 2007 року. Об'єктом розслідування була карамельна продукція (карамель, ірис, м'які цукерки), з і без какао.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас