Надбавка за терміновість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надбавка за терміновість

Казна та Політика
297
Поповнення державного запасу нафтопродуктів і продовольства опинилося під загрозою - Держкомрезерв не в змозі проводити закупівлі тільки на тендерних умовах.
У зв'язку із цим сьогодні уряд може дозволити Держкомрезерву до кінця року проводити закупівлі на біржах. Аграрії підтримують ініціативу Кабміну, а учасники нафтового ринку називають її корупційною.
Як стало відомо Коммерсант-Украина, сьогодні Кабінет міністрів має намір переглянути порядок закупівель продовольчої продукції і світлих нафтопродуктів у державний матеріальний резерв. Голова Держкомрезерву Михайло Поживанов розповів, що запропонований Мінекономіки проект постанови дозволить його відомству до кінця поточного року проводити закупівлі продовольчих товарів і світлих нафтопродуктів не на тендерах, як цього вимагає законодавство, а під час біржових торгів.
Нагадаємо, серед продуктів харчування Держкомрезерв закуповує продовольчу пшеницю III-IV сортів, жито, м'ясо, цукор і рослинну олію.
Необхідність такої зміни пан Поживанов пояснив неможливістю проведення закупівель в умовах тендерних процедур. "Ми не встигаємо закуповувати товари за оптимальними цінами! Поки ми оголошуємо тендер (до моменту проведення тендера), ціна на нафту вже піднімається на 30%", - поскаржився він.
У Держкомрезерві сподіваються, що покупка продукції на аукціонах вирішить цю проблему. "Зараз ми можемо встигнути закупити нафтопродукти в період відносно низьких цін. Однак закупівлі треба провести до жовтня. Ми обмежені в часі і не можемо робити покупки на тендерах", - сказав Михайло Поживанов.
При цьому він відмовився назвати заплановані для покупки обсяги нафтопродуктів, пояснивши це тим, що дана інформація має гриф "для службового користування", але відзначив, що мова йде "про десятки тисяч тонн".
Примітно, що вчора Держкомрезерв оголосив про намір закупити 3 вересня на тендерній основі 47,9 тис. т дизпалива.
Колишній високопоставлений співробітник Держкомрезерву підкреслює, що відмова від тендерів дозволить відомству за більш вигідною ціною закуповувати зернові. "Умови тендера підходять для стабільних ринків, де ціни ростуть невисокими темпами. За умовами проведення тендерів Держкомрезерв повинен подавати повідомлення за 21 день до тендера. А при високому зростанні цін на зернові це робить закупівлі нереальними", - розповів співрозмовник .
За його словами, купуючи зернові, Держкомрезерв повинен встигнути до вересня, "коли закінчиться відвантаження зерна врожаю минулого року". Директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка відзначає, що через ці причини неодноразово зривалися тендери: "За таких умов Держкомрезерв не знаходить трьох учасників, готових до продажів, що робить тендер недійсним".
Ініціативи Держкомрезерву викликали суперечливу оцінку бізнесу. Зокрема, учасники нафтового ринку називають такий крок "дивним і корупційним". "Зараз ціни дійсно знижуються, і якщо і варто запасатися паливом, то саме зараз. Однак ціни на ринку нафтопродуктів змінюються один-два рази на місяць, а за цей час можна провести будь-який тендер", - упевнений генеральний директор мережі АЗС "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян. У свою чергу, гендиректор мережі АЗС "Галич-петроль" Богдан Радько допускає, що "рішення про безтендерну закупівлю палива може мати корупційну складову".
У той же час таку ініціативу підтримують учасники ринку продовольства. "Покупка на біржах набагато більш прозора, ніж тендерні процедури, які у всіх країнах обростають корупційними схемами", - упевнений Наливка. Він також нагадує, що подібним чином проводить закупівлі Аграрний фонд, "а тому зараз два державні фонди поставлені в нерівні умови роботи".
Удала закупівля Держкомрезервом за спрощеною процедурою зможе привести до остаточної відмови відомства проводити обов'язкові тендери. "Тендери гарні для давно запланованих закупівель товарів, ціни на які не піддані сезонним коливанням, - відзначає депутат Ксенія Ляпіна (НУНС). - У той час як Держрезерву часто доводиться робити термінові закупівлі, орієнтуючись на цінову ситуацію". Ляпіна припускає, що "відповідні зміни можуть бути внесені в закон про держзакупівлі".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас