Індекси в Європі впали вперше за 3 сесії через зниження цін на будинки у Великобританії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі впали вперше за 3 сесії через зниження цін на будинки у Великобританії

Фондовий ринок
119
Європейські фондові індекси в понеділок впали вперше за три останні торговельні сесії, зокрема, через зниження цін на будинки у Великобританії, повідомило агентство Bloomberg.
Це викликало зменшення котирувань акцій банків і споживчих компаній, що нівелювало підйом у секторі сировинних компаній.
Вартість житлової нерухомості у Великобританії в серпні, за даними Rightmove, опустилася на найбільше значення з 2002 року. Середня вартість будинку опустилася в серпні на 4,8% щодо аналогічного місяця минулого року - до 229,856 тис. фунтів стерлінгів ($426,929 тис.).
"Проблема рецесії приймає загрозливі розміри, ситуація з кредитною кризою та ринком житла реально не поліпшується, все це повністю не зникає, - відзначає Джуст ван Лендерс з Fortis Investments. - Рекомендацію для акцій ми залишаємо "нижче ринку".
Котирування акцій Home Retail Group, що займається продажем товарів для дому, опустилися на 3,4%, найбільшої британської будівельної компанії Persimmon - на 5,6%.
Вартість паперів Barclays зменшилася на 2,5%, Lloyds TSB Group - на 2,4%, Royal Bank of Scotland - на 2,3%.
Крім того, на фінансовий сектор негативний вплив зробило найсильніше падіння вартості акцій двох найбільших іпотечних компаній США Fannie Mae й Freddie Mac. Багато інвесторів та аналітиків побоюються, що ці компанії не зможуть залучити достатні обсяги капіталу за рахунок розміщення акцій на тлі похмурої ситуації з величезними збитками, що виникли в них через дефолтов з іпотечних кредитів. У результаті цього Fannie Mae і Freddie Mac не вдасться уникнути допомоги з боку уряду.
Акції Adidas AG, другого за величиною у світі виробника спортивних товарів, подешевшали 18 серпня на 1,9%. Аналітики HSBC знизили рейтинг акцій компанії до "нижче ринку" з "нейтрально".
У той же час акції Anglo American й Rio Tinto подорожчали до кінця торговельної сесії на 2,1%. Вартість золота піднялася на 2,6%, срібла - на 1,3% через падіння курсу долара США до євро, що викликало підвищення попиту на дорогоцінні метали як альтернативні інвестиції.
Крім цього, папери BHP Billiton додали в ціні в понеділок 1,4%. Найбільша гірничодобувна компанія світу завершила рік, що закінчився 30 червня 2008 року, з рекордно високими фінансовими показниками. Як говориться у звіті BHP, вона досягає максимальних фінансових значень за підсумками сьомого року поспіль. Основними причинами цього є зростання обсягів виробництва та високих цін на продукцію, що випускається.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Stoxx 50 знизився в понеділок на 1,53 пункту (0,05%) - до 3366,09 пункту.
Британський FTSE опустився на 4,6 пункти (0,08%) - до 5450,2 пункти.
Французький індекс CAC 40 втратив 4,78 пункти (0,11%) і склав 4448,84 пункту.
Німецький DAX зменшився за день на 13,14 пункту (0,2%) - до 6432,88 пункту.
Одинадцять з вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів у понеділок.
При цьому, за розрахунками Bloomberg, активність торгівлі на трьох основних європейських ринках - Великобританії, Німеччині та Франції - істотно знизилася в порівнянні з минулим тижнем.
"На всьому ринку зараз обсяги слабкі. Це один з найтихіших періодів. Зазвичай новий підйом активності буває на початку вересня", - відзначає Джошуа Реймонд із City Index.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас