М'ясний бунт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

М'ясний бунт

Аграрний ринок
793
Деякі регіони збираються рятувати ситуацію за допомогою імпорту великої рогатої худоби з Латинської Америки.
Деякі м'ясокомбінати Закарпаття та Львівщини призупинили роботу. Причина - відсутність сировини. "Ніде брати худобу. Це криза. Підприємства простоюють", - констатує заступник львівського губернатора з питань АПК Іван Стефанишин.
Представники переробних підприємств пояснюють, що середня потужність м'ясокомбінату дозволяє приймати мінімум сто голів худоби на добу. У той же час на підприємства останнім часом надходить від сили 5-10 голів. Цю ситуацію чиновники та переробники пояснюють просто - селяни практично вирізали худобу. За останні кілька років через вкрай низькі закупівельні ціни на м'ясо та молоко багато господарств масово позбувалися від поголів'я.
Закордон нам допоможе
За таких умов вже зараз деякі регіони змушені завозити худобу з-за кордону, зокрема з Латинської Америки. За інформацією "ДЕЛА", найближчим часом імпортна племінна худоба з'явиться у Львівській області. За словами Івана Стефанишина, зараз область веде переговори про поставки 10 тисяч голів молодняку. Можливі поставки будуть здійснюватися з Бразилії та Уругваю.
За словами Володимира Казмирчука, засновника господарства "Стир" (одна з ферм, що буде приймати іноземну худобу), останні кілька років нестача м'яса компенсувалася за рахунок скорочення поголів'я. "Але за рік складеться зовсім критична ситуація. Корови це не птиця, поголів'я якої можна відновити за рік. Потрібен час і фінансові ресурси", - пояснює він.
Корови припливуть навесні
Перші поставки тварин з Латинської Америки заплановані на наступну весну. Як пояснює Володимир Казмирчук, у Бразилії в цей період осінь, тому тамтешні господарства зацікавлені продавати молодняк і ціни тоді найвигідніші. "Ми спочатку планували закуповувати дві-три тисячі голів, але потім вирішили збільшити цю цифру в п'ять разів, оскільки так більш вигідно з погляду вартості доставки", - пояснює підприємець.
Фермер також вважає, що при масовому ввезення племінної худоби в Україну вже за кілька років можна було б знизити вартість м'яса. "Зараз вирощувати худобу на м'ясо невигідно, оскільки його мало. Приміром, ми випасаємо на пасовищі 200 корів, а можемо випасати тисячу. Збільшення поголів'я могло б значно знизити собівартість яловичини на внутрішньому ринку", - продовжує Казмирчук.
При цьому і фермери, і представники місцевої влади визнають, що ввіз тварин в один регіон і для декількох підприємств не зможе змінити ситуацію. На думку Івана Стефанишина, необхідно розробити комплексну програму нарощування кількості м'ясної худоби на державному рівні, причому із залученням державних компаній. "Необхідно залучити до закупівель великої рогатої худоби такі державні структури, як Украгролізинг.
Вони могли б здійснювати централізовані поставки. На місцевому рівні ресурсів для великих закупівель худоби немає", - пояснює чиновник. За його словами, область вже направила відповідні пропозиції до Кабміну. "Сподіваємося, що нам підуть назустріч", - продовжує заступник глави обладміністрації.
Виробники за імпорт м'яса
У свою чергу переробники пропонують вирішити свої проблеми шляхом збільшення імпорту свинини та яловичини до України. "Зараз великий дефіцит якісної сировини. Якщо ситуація не зміниться, то невеликі підприємства змушені будуть піти з ринку", - припускає глава правління "Ковельські ковбаси" Володимир Головатий. "Необхідно встановити фіксовану квоту на імпорт м'яса. Розмір цієї квоти повинен як задовольняти виробників, так і не привести до збитків фермерські господарства", - пропонує бізнесмен. За його словами, завдяки м'ясним інтервенціям на ринок з боку Держрезерву виробники знизили ціни на 5-10%.
Як вирішують проблему дефіциту м'яса в Росії
Якщо в Україні тільки говорять про необхідність нарощування поголів'я великої рогатої худоби, то в Росії цим активно займаються вже сьогодні. Росіяни практично викупили всю племінну худобу в Європі. За останні пару років Росагролізинг закупив у приватні господарства сто тисяч голів. Плюс у Росії дотують купівлю обладнання для тваринників.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас