Політичні консерви з Сардинії, Кремля і Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політичні консерви з Сардинії, Кремля і Тимошенко

Казна та Політика
1196
Любовний багатокутник Тимошенко-Ющенко-Росія напередодні президентської гонки і боротьби за симпатії виборців підносить чергові сюрпризи. Заступник голови СП Андрій Кислинський звинувачує Прем'єр-міністра в домовленостях із Кремлем в обмін на президентство.
Експерти впевнені: зараз Тимошенко ставлять за провину те, що раніше вважалося проривом в україно-російських відносинах, і відзначають, що економічні пріоритети співробітництва не можна плутати з відвертою маніпуляцією Конституцією і підміною понять.
За словами Кислинського, керівництво РФ пообіцяло Юлії Тимошенко свою підтримку на президентських виборах, для чого вже створений координаційний штаб на чолі з Віктором Медведчуком. Натомість Леді Ю нібито повинна забезпечити стримування процесу одержання Україною ПДЧ у НАТО, не перешкоджати діяльності Чорноморського флоту РФ у Севастополі, дотримуватися нейтральної або проросійської позиції щодо подій у Грузії.
Економічні "маневри"
Крім політичних обіцянок, за словами Кислинського, Тимошенко дала ще й цілу низку економічних зобов'язань:
- розділити облгази між "Газпромом" і бізнес-структурами - спонсорами БЮТ;
- створити газотранспортний консорціум між Росією, Німеччиною та Україною - з наступним виведенням України із цієї схеми;
- провести приватизацію низки стратегічних підприємств, зокрема ОПЗ, "Турбоатома", "Укртелекому", в інтересах російських інвесторів, а також зберегти реверсний напрямок нафтопроводу Одеса-Броди.
Примітно, що "глибокий аналіз" Кислинського, за його особистим визнанням, був зроблений на основі матеріалів у ЗМІ, а деякі факти і зовсім ніде не публікувалися. Коли прийшов час відповідати на питання зацікавлених журналістів, Кислинський під пристойним приводом поспішно ретирувався і пізніше був недоступний для коментарів.
Всі сили - на вибори-2010?
Народний депутат, голова партії "Єдиний Центр" Ігор Кріль вважає, що Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко послідовно рухається до зрадництва національних інтересів України. За його словами, Тимошенко через своє невтримне бажання стати Президентом послідовно рухається до зрадництва національних інтересів України, шукаючи підтримку в північних сусідів. За словами Кислинського, координація проекту "Вибори-2010" здійснюється, крім Медведчука, Клюєвим, Суркісом, Задорожним і Табачником. Крім того, на реалізацію цього проекту вже зарезервовано $1 млрд.
Віддуватися за Тимошенко в п'ятницю, 15 серпня, довелося Віце-прем'єрові Григорію Немирі. У своєму виправдувальному слові соратник Тимошенко назвав заяву СП "ганебною і на межі з викликом". Віце-прем'єр звинуватив представника СП у некомпетентності і перевищенні повноважень і заявив, що "уряду є чим зайнятися, і реагувати на подібні провокації ми не будемо". "Відсутність реакції Віктора Ющенка спонукує вважати, що Президент або підтримує це, або заохочує. Ми не думаємо, що це так, і сподіваємося, що реакція буде відповідною", - заявляв Немиря.
У результаті, перечекавши вихідні, прес-служба Президента 18 серпня офіційно підтвердила, що в діях Прем'єра дійсно є ознаки державної зради і політичної корупції. У зв'язку із чим у СП вже готові передати наявні в них матеріали в правоохоронні органи для детального вивчення. Ще один "звинувачуваний" - радник Тимошенко Олександр Задорожний, у світлі цих подій заявив, що "не вважає за доцільне" коментувати будь-які заяви Секретаріату Президента, тим паче що це "не його завдання".
Очевидно, у СП говорять менше, ніж знають, а знають більше, ніж потрібно...
В першу чергу це стосується економічного аспекту співробітництва з Росією. Саме при уряді Тимошенко "Газпром" успішно перехопив газові контракти в Лівії, в результаті чого Україна позбулася можливості добувати газ у цьому регіоні.
Після цього Тимошенко впритул зайнялася Vanco, виступаючи проти видобутку цією компанією газу в шельфі Чорного моря. Реверсність нафтопроводу Одеса-Броди також вигідна у першу чергу Росії. Але, схоже, звинувачуючи Тимошенко в бажанні піти проти волі Президента і перешкодити переходу нафтової артерії на аверс, у СП дещо поквапилися. Оскільки в подібних заявах, а тим паче діях, Прем'єр поки що викрита не була. Інтерес російських бізнес-структур у долі харківського "Турбоатома" та "Укртелекому" також очевидний.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас