Уряд наклав табу на розкіш — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд наклав табу на розкіш

Казна та Політика
384
Кабінет Міністрів твердий у намірі скоротити витрати державного бюджету на потреби держслужбовців. Крім обмежень на покупку дорогих автомобілів, уряд вводить заборону і на покупку дорогих меблів. Зокрема, чиновникам виділяється всього 6,5 тисячі гривень на покупку комплекту меблів у кабінет. Зараз вони на свої інтер'єри витрачають у п'ять разів більше.
Міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко впевнений: сума 6,5 тисячі гривень цілком виправдана. "Відповідно до нової постанови, у службовому кабінеті не повинно бути шкіряних диванів, килимів і всього іншого", - сказав він. Цією постановою Кабмін хоче вбити двох зайців: перерозподілити кошти в рамках діючого бюджету і насолити Секретаріату президента та губернаторам, що звикли жити на широку ногу.
Чиновникам заборонять купувати дорогі меблі. Якщо на обстановку одного кабінету раніше можна було витратити 30 тисяч гривень, то тепер у п'ять разів менше.
Постанова уряду в 5 разів урізує апетити чиновників, які люблять зі смаком і розмахом обставити службові кабінети. Чинна постанова від 2001 року дозволяла міністрам і главі Секретаріату президента витрачати на комплекти меблів суму до 30 тисяч гривень.
В 2007 році уряд Віктора Януковича витратив майже 300 тисяч гривень тільки за один вбудований меблевий гарнітур для першої приймальні прем'єр-міністра. А на меблі для обладнання камінної зали в кімнаті прийому делегацій уряду пішло ще 72 тисячі гривень.
Верховна Рада щорічно закуповує меблі на 2 мільйони гривень. Не відмовляє собі в дорогому інтер’єрі і Секретаріат президента, хоча ніколи не звітує про свої витрати. Крім високопоставлених чиновників, уріжуть витрати на меблі і регіональних керівників. Раніше Кабмін виділяв губернаторам і мерам 18 тисяч гривень на меблевий комплект. Тепер же доведеться задовольнятися сумою в 3 рази меншою.
Чиновники спокійні
У той же час самі держслужбовці не сильно стурбовані скороченням витрат на стільці та столи. "У моєму кабінеті меблі є, і міняти їх я не збираюся. Тому це питання мені нецікаве", - заявила заступник міністра економіки Ірина Крючкова. Губернатор Херсонської області Борис Сіленков не має нічого проти 6,5 тисяч. Говорить, що меблі в адміністрації не змінювалися вже 15 років, однак на робочий процес це не впливає. "Для наших людей питання непринципове", - говорить Сіленков.
Заступник міністра юстиції Євген Корнійчук не має потреби в новій обстановці. "Коли я прийшов сім місяців тому у міністерство, я привіз у кабінет свої меблі і їжджу на своєму особистому автомобілі. Сподіваюся, що цьому прикладу будуть слідувати й інші чиновники", - констатував Корнійчук.
Дорогі автомобілі теж заборонять
Раніше "ДЕЛО" повідомляло, що Мінфін пропонує урізати витрати міністрів на транспорт. Максимум, який зможуть витратити чиновники на нове службове авто, не повинен перевищувати 60 тисяч гривень.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас