Сальдо в мінусі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сальдо в мінусі

Казна та Політика
1028
З початку року негативне сальдо зовнішньої торгівлі збільшилося у два рази. Уряд вживає екстрених заходів для його зменшення.
У першому півріччі обсяги імпорту в Україну перевищили експорт на 9,8 мільярда доларів. Таким чином, негативне сальдо зовнішньої торгівлі виросло більш ніж у два рази в порівнянні з першим півріччям 2006 року. Уряд уже відреагував на цю статистику. Вчора Мінекономіки винесло питання про заходи щодо зменшення зовнішньоторговельного сальдо на розгляд урядового комітету. Однак чиновники не знайшли згоди по ньому, і питання зняли з обговорення для доробки.
Банкова грозить наслідками
У Мінекономіки відмовляються розголошувати заходи, за допомогою яких мають намір боротися зі зростанням негативного сальдо до прийняття постанови Кабміном. При цьому у відомстві стверджують, що нічого страшного у величезному розриві між обсягами імпорту та експорту немає. "Це ринкові коливання, і негативне або позитивне сальдо не є проблемою.
Та ж Швеція завжди працює з негативним сальдо, - розповідає заступник директора департаменту двостороннього торгово-економічного співробітництва Мінекономіки Сергій Дрозд. - Боротися з негативним сальдо - це однаково, що боротися з вітряними млинами".
У Секретаріаті президента стривожені зростанням негативного сальдо. За прогнозом заступника глави відомства Олександра Шлапака, за підсумками року негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу може скласти 18-20 мільярдів доларів. Це, прогнозує чиновник, приведе до нестабільності гривні. "У зв'язку з цим президент вважає за необхідне проведення додаткових консультацій з НБУ", - відзначив Шлапак.
Що продаємо, що купуємо
Сума імпорту товарів у першому півріччі склала 42,3 мільярди доларів. Найбільша частка імпорту доводиться на вугілля, нафту, газ та електроенергію - їхня загальна вартість склала 11,8 мільярда доларів. У першому півріччі експорт з України виріс в 1,4 рази. При цьому Україна скоротила майже у два рази поставки тютюну, електроенергії, органічної хімії, міді, нікелю та алюмінію.
Найбільшим постачальником товарів до України традиційно є Росія, на яку доводиться майже чверть усього вітчизняного імпорту. У першому півріччі цього року Казахстан і Китай наростили імпорт продукції в 1,9 рази, Польща - 1,8 рази, Німеччина - на 39,5%, а Росія - на 32%. Найбільше виріс імпорт з Бєларусі - в 2,6 рази. Це в основному нафта, нафтопродукти та автомобілі.
Активне зростання торговельних відносин спостерігається зі Швейцарією. У першому півріччі обсяги експорту української продукції до країни виросли в дев'ять разів (досягши суми в 317,5 мільйона доларів). За словами головного фахівця Держкомстату Анатолія Фризоренка, до Швейцарії ми експортуємо нафту й нафтопродукти, а також дорогоцінні камені й метали. Нарощує експорт Україна й на Віргінські острови - за перше півріччя експорт у цей офшор виріс в 2,5 рази. На острів ми поставляли чорні метали, нафтопродукти, масла й жири.
У той же час у деякі країни обсяги експорту з України падають. За даними Фризоренка, обсяги експорту у Францію скоротилися за рахунок зниження продуктів неорганічної хімії на 39,9%. В Італію Україна скоротила експорт енергетичних матеріалів, в Індію на 87,7% скоротила поставки добрив, на 97% - продуктів неорганічної хімії. У Саудівську Аравію у два рази були скорочені поставки зерна.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас