Де в Україні платять більше тисячі доларів — Finance.ua

Де в Україні платять більше тисячі доларів

Казна та Політика
4733
Тільки 4 з 100 українців заробляють більше 5 тисяч гривень на місяць. У той же час зарплата кожного третього не перевищує тисячі гривень.
Державний комітет статистики оприлюднив офіційні зарплати українців за червень. Відповідно до статистики, найвищі зарплати одержують фінансисти, авіатори та держслужбовці. Найнижчий рівень - у працівників рибних господарств, у сільському господарстві та готельно-ресторанному бізнесі.
Рибні місця не в рибних господарствах
За даними Держкомстату, 16,1% фінансистів і 15,6% працівників авіації одержували в червні офіційну зарплату не менше 5 тисяч гривень. Такою ж високою зарплатою могли похвастатися 9,7% працівників підприємств з видобутку корисних копалин, 9,1% службовців державних управлінь і 7,4% працівників підприємств нафтопереробної галузі.
Олена Глущенко, консультант рекрутингової компанії World Staff, відзначає високий попит на досвідчених фінансистів не тільки з боку банківської сфери. За її словами, міжнародні компанії готові платити досвідченим бухгалтерам більше тисячі доларів. Середня зарплата бухгалтера в таких компаніях, за даними World Staff, становить 1,2-1,3 тисячі доларів. Головбухам платять ще більше. "Головним бухгалтерам і фінансовим директорам зі знанням міжнародних стандартів фінансової звітності компанії, що розвиваються, готові пропонувати 2-2,5 тисячі доларів незалежно від того, чи є компанія міжнародною чи вітчизняною", - говорить Олена. Знання іноземної мови дозволяє підвищити планку до 3 тисяч доларів і вище. У вітчизняні і російські компанії, за словами Глущенко, гарні фахівці йти не хочуть, віддаючи перевагу компаніям з іноземним капіталом.
У червні 2008 року середня заробітна плата на вуглевидобувних підприємствах Донбаської паливно-енергетичної компанії (ДПЕК) для робочих основних шахтарських спеціальностей була такою: прохідники - більше 5100 гривень, гірники очисного вибою - від 5300 до 6300 гривень. "Заробітні плати на шахтах ДПЕК протягом останніх декількох років залишаються одними з найвищих по галузі - друге (шахта "Комсомолець Донбасу") і третє ("Павлоградвугілля") місця в 2007 році", - сказав Сергій Кордашенко, директор з управління персоналом і корпоративними комунікаціями Донбаської паливно-енергетичної компанії.
Найбільш низькооплачуваним, як і в 2007 році, традиційно є праця працівників рибної галузі. Близько 70% рибалок одержують зарплату не більше тисячі гривень. У трійку "малоприбуткових" також входять працівники сільського господарства та персонал ресторанів і готелів. Відповідно 60% і 57% з них одержують на місяць не більше 200 доларів.
Один з київських рестораторів, що не захотів називати себе, побоюючись податкової перевірки, зізнався "Делу", що такий рівень фактичної зарплати в ресторанах - рідкість. "Платять у конверті", - сказав він. За словами ресторатора, на сьогоднішній день середні неофіційні зарплати в Києві для персоналу ресторанів наступні: Бармени - 400-500 доларів, офіціанти - 200 плюс відсоток від виторгу, кухарі - 300-500, шеф-кухарі - 1000-5000, адміністратори - 600-800 доларів.
Як платять у регіонах
У Києві зарплата вища від тисячі доларів - звичайне явище для 12% службовців. Столиця за високими зарплатами лідирує з великим відривом. Найближчий регіон - Донецька область із показником 4,7%. Втім, якби Держкомстат брав до уваги тільки місто Донецьк, то частка високооплачуваних працівників могла б виявитися більшою. На третій позиції - Миколаївська область, і показник тут на 0,1 процентного пункту нижчий від середнього по Україні: в області 3,7% працівників одержують більше тисячі доларів, у середньому по Україні - 3,8%. Найменший відсоток високооплачуваних працівників зафіксований на Волині, а також у Вінницькій, Кіровоградській, Херсонській і Черкаській областях.
Рівень зарплат у Києві - найвищий в Україні. Так, якщо в Києві зарплату нижче мінімальної (до 525 гривень) одержують тільки 1,6% працівників, то в середньому по Україні - 5,2%, а в Чернівецькій області таких працівників 9,3%. 42% київських службовців одержують зарплату більше 500 доларів на місяць. Найпоширеніша зарплата для киян - від 2500 до 3500 гривень. Її роботодавці платять 16,5% службовців міста. А от у Київській області найпоширеніша зарплата 1500-2000 гривень.
У числі низькооплачуваних регіонів Тернопільська, Херсонська, Чернігівська і Вінницька області. Більше 40% працівників із цих регіонів у червні заробили менше тисячі гривень. Зарплати нижче прожиткового мінімуму (647 гривень) найчастіше платять працівникам Чернівецької, Вінницької і Хмельницької областей. У цілому по Україні зарплату нижче прожиткового мінімуму одержують 13,6% наших співгромадян.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас