Капітальна пропозиція — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Капітальна пропозиція

Фондовий ринок
388
Учора стало відомо, що власники банку "Український капітал" мають намір продати його стратегічному інвесторові. Установа оцінена в $38 млн. Експерти вважають таку ціну реальною, однак сумніваються, що банку вдасться залучити інвесторів в умовах кризи. На їхню думку, "Український капітал" може зацікавити середні іноземні банки як ліцензія.
Голова правління страхової компанії "АКВ Гарант", що є акціонером "Українського капіталу", Олександр Дяченко вчора повідомив про намір власників банку залучити в кредитну установу стратегічного інвестора. "Акціонери готові продати весь пакет, все залежить від намірів інвесторів. У банк на переговори приходить багато покупців, але в основному посередники. Власники хочуть одержати будь-якого інвестора, у якого є гроші - або це буде фонд, або іноземний або український інвестор", - розповів він.
Голова правління "Українського капіталу" Володимир Гаврилюк учора відмовився розмовляти з кореспондентом. Втім, за інформацією одного з учасників переговорів, за 100% акцій банку його акціонери хочуть одержати $38 млн. Банк "Український капітал" заснований в 1992 році і є правонаступником банку "Закарпаття". За даними Асоціації українських банків, на 1 липня "Український капітал" займав 121-е місце за активами (392,55 млн грн) і 103-є за капіталом (95,374 млн грн). За інформацією Нацбанку, на 1 липня акціонерами банку були СК "АКВ Гарант" - 43,29%, Володимир Гаврилюк - 26,24% (опосередковано 44,15%) і Олексій Прокопенко - 5,83% (44,15%).
Експерти вважають названу ціну реальною для "Українського капіталу". "Це середня ціна, яку можна одержати за такий банк. У порівнянні з минулим роком мультиплікатори продажів значно знизилися, разом із цим зменшилася і кількість потенційних інвесторів, яким цікаві українські банки, - говорить директор аналітичного департаменту ІК Dragon Capital Андрій Беспятов. - Потенційних інвесторів може зацікавити ліцензія, щоб потім розширити роботу в Україні, тому що це маленький банк.
Нинішнім власникам буде вигідніше продати 100% акцій, а не залучати портфельщиків, тому що вони куплять дешевше". "Ціна такого банку може скласти від $25 млн до $35 млн, але на неї може вплинути стан активів. У покупці такої установи може бути зацікавлений будь-який інвестор, починаючи від великих міжнародних банків і закінчуючи невеликими фінансовими групами, які не хочуть реєструвати банк із нуля або купувати великого гравця, - вважає голова правління банку 'Контракт' Олександр Бродський. - В Україні вже були випадки покупок великими акціонерами невеликих установ, наприклад Societe Generale купив Ікар-банк".
Втім, за словами учасників ринку, банк може зіткнутися із проблемою пошуку інвестора через ситуацію на ринку. "Для такого банку розумна ціна - порядку 1,9 капіталу. Але ситуація на ринку зараз неоднозначна, і питання в тому, кого він зацікавить. Фактично це продаж ліцензії і невеликої мережі, головний офіс у них у Києві - це плюс. Ним можуть зацікавитися середні іноземні банки, які ще не до кінця визначилися зі своєю стратегією", - говорить директор корпоративних фінансів ІК "Арта інвестиційні партнери" Лариса Применко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас