Західінкомбанк вирішив не бути скромним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західінкомбанк вирішив не бути скромним

Фондовий ринок
929
Як стало відомо Комерсанту-Украина, власник Західінкомбанку Василь Гаврилишин планує продати установу. Вартість 100% акцій банка оцінена в $300 млн. Однак експерти називають таку її завищеною і вважають, що банк коштує не більше $150 млн.
На їхню думку, кредитною установою можуть зацікавитися невеликі інвестори, які не мають наміру працювати в українському роздробі.
Учора власник Західінкомбанку Василь Гаврилишин повідомив про пошук портфельного інвестора. "Ми шукаємо можливість залучення коштів для подальшого розвитку банку, - сказав він. - Готові залучити нових інвесторів, які куплять до 25% акцій. Якщо буде пропозиція від якогось інвестора, що спеціалізується в банківській галузі, то продамо і більше".
За його словами, Західінкомбанк одержував кілька неофіційних пропозицій про покупку установи. Втім, у розпорядженні опинилося комерційна пропозиція про продаж 100% "одного з регіональних банків", фінансові показники якого повністю відповідають показникам Західінкомбанку. "За весь період свого існування банк проводив обережну кредитну політику, про що свідчать процентні доходи, його прибуткова діяльність, перевірки НБУ і можливість формування резервів для зменшення бази оподатковування.
Наприклад, рівень формування резервів Укрінбанку становить 5,8%, Експрес-Банку - 3,6%, банку 'Хрещатик' - 1%, у нашому банку - 9%. Притому що сума проблемних кредитів - у межах 10 млн грн", - говориться в пропозиції. 100% акцій банку оцінено в $300 млн.
Західінкомбанк заснований в 1993 році в Луцьку. За даними Асоціації українських банків, на 1 липня він займав 62-е місце за активами (1,31 млрд грн) і 72-е за капіталом (163,1 млн грн).
За інформацією Нацбанку, на 1 липня голова наглядової ради Західінкомбанку Василь Гаврилишин володів 84,91% акцій, голова правління банку Наталя Гаврилишина - 6,43% (опосередковано 3,75%), НП "СПМК-1" - 3,75% (6,43%).
Експерти впевнені, що вартість Західінкомбанку значно переоцінена. "Продати такий банк за $300 млн абсолютно нереально. При агресивному продажі він може коштувати максимум $150 млн, але за великим рахунком 30% активів банку - це і є його вартість (390 млн грн), - говорить аналітик ІК Dragon Capital Олег Пронін. - Банк знаходиться в західному регіоні, тому він може зацікавити польських або словенських акціонерів.
Але великий іноземний інвестор не буде купувати регіональний банк, тому що він втратить багато часу на його розвиток". Також не зацікавить банк роздрібних гравців. "На сьогодні мультиплікатор продажу Західінкомбанку не перевищить 4,5 капітали - це межа для банку такого рівня. Західінкомбанк середньо представлений у рітейлі, так що ним не зацікавляться великі гравці, які хочуть увійти в український роздріб", - упевнений віце-президент, голова групи ринків капіталу інвестиційно-банківського департаменту ІК "Сократ" Олег Бабур.
Банкіри згодні, що Західінкомбанку буде значно простіше продати міноритарний пакет акцій. "Контроль або блок-пакет можна купити за 3-5 капіталів, але міноритарний акціонер не буде купувати свій пакет за ринковою ціною. Він буде дивитися на дивіденди, які зможе одержати, - вважає перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер. - Близько 25% акцій можуть зацікавити такі фонди, як ЄБРР або IFC. Якщо ж частина акцій Західінкомбанку буде продана якомусь бізнесменові, то частина угоди може бути зарахована як обслуговування потоків якоїсь фінансової групи".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас