Російський ринок акцій всередині дня знижується слідом за європейськими майданчиками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський ринок акцій всередині дня знижується слідом за європейськими майданчиками

Фондовий ринок
98
Більшість найбільш ліквідних російських акцій удень у середу знижується, слідом за світовими фондовими майданчиками.
Індекс ММВБ до 12:45 у порівнянні з попереднім днем знизився на 0,13% - до 1447,41 пункту, індекс РТС втратив до цього моменту 0,22%, опустившись до 1799,92 пункту.
До середини дня основні "блакитні фішки" на ФБ ММВБ коливаються в діапазоні від -1% до +2%, зокрема акції Ощадбанку Росії (РТС: SBER) до 12:45 мск знизилися на 1,96%, "Лукойла" (РТС: LKOH) - на 0,46%, ВТБ (РТС: VTBR) - на 1,01%, "Газпрому" - на 0,86%", "МТС" (РТС: MTSS) - на 0,5%, "Ростелекому" (РТС: RTKM) - на 0,69%. При цьому папери "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) виросли на 2,02%, "Роснафти" (РТС: ROSN) - на 0,22%, "Полюс Золото" (РТС: PLZL) - на 0,35%. Краще від ринку виглядають папери "Норильського нікелю" (РТС: GMKN) (+2,29%), які відстали від ринку в цілому.
Відкрившись помірним зниженням, російський ринок акцій почав плавно підніматися вгору під час спекулятивної гри, що тривала до виходу статистики з безробіття у Великобританії, що показала збільшення числа безробітних, що перевищило очікування аналітиків. Це негативно вплинуло на динаміку європейського ринку, що і так знижувався другий день підряд через загострення банківської кризи та побоювань, що подальше зниження темпів економічного зростання негативно відіб'ється на прибутку компаній, а слідом за ним почали знижуватися і російські папери.
"Відкрилися ми на рівні вчорашнього закриття і досить довго трималися на цих рівнях. Потім був певного роду підйом, але пов'язати його з якоюсь подією не можна, це скоріше спекулятивна гра. Після 12:30 ринок трохи присів, причиною чого є той факт, що ми рухаємося за Європою, що падає. Падіння відбулося в рамках 1-1,5%. У результаті цього відскоку російський ринок опинився поблизу ранкових рівнів. Але як і раніше гравці звертають увагу на тло новин, хоча і знову стали орієнтуватися на нафту, на цифри в Америці і Європі", - сказав "Інтерфаксу" аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Михайло Рябов.
Як відзначили аналітики ІБ "КИТ Фінанс", учорашнє повідомлення про припинення воєнних дій у Південній Осетії привело до значного зростання по всьому спектрі паперів, у підсумку індекс РТС повернувся на позначку вище 1800 пунктів. "При цьому навряд чи можна говорити про поновлення стабільного зростання на російському ринку і можливість відіграти фундаментальну привабливість паперів уже зараз. Побоювання щодо уповільнення економічного зростання у світі на тлі фінансової кризи вкотре охопили американські ринки, що привело до зниження основних індексів. Новини про нові списання і збитки банків свідчать про те, що криза поки не закінчилася, і навряд чи період відновлення буде швидким. Азіатські індекси сьогодні також знижуються, відіграючи все ті ж побоювання про значні наслідки фінансової кризи, при цьому демонструють досить помірну динаміку, вартість нафти також продовжила знижуватися, що може тиснути на акції нафтогазового сектора, що ж стосується фінансового сегмента, то й тут можемо побачити негативну реакцію на зовнішні фактори. Під час відсутності негативу щодо участі Росії у військових конфліктах корпоративні новини знову набудуть більшого значення", - говориться в аналітичному огляді.
"Загальне тло як і раніше залишається строго негативним. Ми не схильні перебільшувати значимість заяв президента РФ про закінчення воєнної операції, - відзначає аналітик ФК "Мегатрастойл" Крістіна Попілюк. - Перехід до в'яло текучого процесу вирішення конфлікту буде сприяти подальшому відтоку іноземного капіталу, особливо на тлі суб'єктивних коментарів західних інформаційних агентств, що спотворюють дійсність. У цьому випадку не має значення, хто в підсумку стане переможцем і переможеним, воєнна операція негативна для економіки кожної країни, що бере участь. Прогнози щодо зростання Російського ВВП і без того скорочені до рівнів нижче 7%, а при подальшій ескалації військового конфлікту показники за підсумками року можуть бути більш обтяжливими".
Експерт підкреслює, що ціни на нафту продовжують знижуватися, тиснучи на ослаблі акції нафтогазового сектора, публікація складських запасів нафтопродуктів у США навряд чи надасть істотну підтримку.
Крім того, наближається кульмінаційний момент у розвитку ситуації навколо "Мечела", що дозволить прояснити подальші перспективи металургійного сектора. Комісія ФАС 13 серпня розгляне справи відносно "дочок" групи "Мечел" (РТС: MTLR), після чого може винести рішення про розмір штрафу та інші заходи. Однак, загальна ситуація в секторі усе ще залишається нестабільною. ФАС проводить розслідування і відносно Evraz Group з "Распадской", результати якого поки не оголошують.
Сумарний обсяг угод з акціями на ФБ ММВБ у понеділок до 12:45 мск склав 18,469 млрд рублів (у лідерах "Газпром" (РТС: GAZP) - 5,656 млрд, "Норнікель" - 3,845 млрд), на класичному ринку акцій РТС обсяг торгів дорівнював $20,582 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас