Російський ринок акцій відкрився в середу помірним зниженням на фоні погіршення зовнішньої кон'юнктури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський ринок акцій відкрився в середу помірним зниженням на фоні погіршення зовнішньої кон'юнктури

Фондовий ринок
118
Російський ринок акцій відкрився в середу помірним зниженням цін більшості найбільш ліквідних цінних паперів на тлі погіршення зовнішньої кон'юнктури світових фондових і нафтових ринків.
Індекс ММВБ до 10:50 знизився на 0,85% - до 1437, 05 пункту, а індекс РТС втратив до цього моменту 0,2%, опустившись до 1800,18 пункту.
За перші 20 хвилин торгів основні "блакитні фішки" на ФБ ММВБ втратили в середньому близько 1%, зокрема акції "Роснафти" (РТС: ROSN) до 10:50 мск знизилися на 0,59%, "Лукойла" (РТС: LKOH) - на 0,76%, "ВТБ" (РТС: VTBR) - на 1,51%, "Ощадбанку РФ" (РТС: SBER) - на 2,26%, "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) - на 1,64%, "Газпрому" (РТС: GAZP) - на 0,4%.
Краще від ринку виглядають папери "Норильського нікелю" (РТС: GMKN) (+2,31%) і "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+0,22%), що раніше відставали за темпами зростання від усього ринку.
На думку аналітиків, основними факторами зниження цього разу стали зовнішні: зокрема, негативна кон'юнктура світових фондових ринків на тлі збільшення побоювань подальших втрат банків через іпотечну кризу (напередодні знизилися практично всі фондові індекси в США і Європі, на азіатських фондових ринках 13 серпня домінують також негативні настрої), триває зниження світових цін на нафту, негативне закриття торгів американськими депозитарними розписками на акції вітчизняних компаній, а також усе ще зберігається дефіцит вільних рублевих коштів у банківському секторі.
Таким чином, лідерами зниження на російському ринку акцій у середу виступають цінні папери нафтогазових компаній і банків. Хоча, з огляду на помітне зростання цінних паперів цих же секторів напередодні, можна сказати, що йде звичайна негативна корекція.
У той же час акції низки компаній, які напередодні не повною мірою відіграли позитивний фактор, пов'язаний із припиненням активних бойових дій у Південній Осетії, таких як "Норильський нікель" (РТС: GMKN) і "Полюс Золото", зараз доганяють весь ринок, демонструючи позитивну динаміку.
При цьому експерти не виключають, що в другій половині дня ситуація на вітчизняному ринку може покращитися внаслідок деякої стабілізації кон'юнктури світових фондових ринків, а також активізації покупців, які продовжать відігравати такий позитивний для ринку фактор, як поступова нормалізація ситуації на Кавказі.
Американські фондові індекси впали за підсумками торгів у вівторок уперше за три сесії слідом за акціями фінансових компаній. Вартість паперів Goldman Sachs впала на 6% - до $167,30. Аналітики Deutsche Bank знизили рекомендації для акцій банку до "тримати" з "купувати", а також скоротили прогнозну ціну паперів на 8,1% - до $192, відзначивши, що прибуток Goldman, імовірно, буде нижчим від очікувань ринку.
Акції JPMorgan подешевшали на 9,5% - до $37,92. Відповідно до повідомлення американського банку, обсяг списання активів, забезпечених іпотечними кредитами, у третьому кварталі 2008 року буде не нижче $1,5 млрд. Світова економіка "буде залишатися слабкою, криза на ринках капіталу збережеться, як і зниження цін на житло", відзначається в прес-релізі JPMorgan.
"Ці фактори вже зробили свій вплив і, ймовірно, продовжать негативно позначатися на показниках банку, сприяючи збільшенню збитків у кредитній сфері, погіршенню обсягів бізнесу та доходів", - говориться в повідомленні банку.
У свою чергу зведений азіатський індекс знизився до мінімальної позначки майже за два роки на інформації про скорочення ВВП Японії на 2,4% у другому кварталі і після виходу кількох негативних корпоративних звітностей. Зведений індекс MSCI Asia Pacific, що враховує ситуацію на 14 ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону, знизився з початку торгів на 1,4% - до 126,08 пункту, досягши мінімального рівня з 26 вересня 2006 року.
Разом з тим нафта торгується на рівні 14-ти тижневого мінімуму на прогнозах скорочення попиту на паливо з боку США - найбільшого споживача нафти. Згідно із прогнозом аналітиків, зробленим до публікації даних міністерства енергетики США, нафтопереробні заводи працювали на 86,5% своєї потужності протягом тижня, що закінчився 8 серпня. За аналогічний період минулого року переробні потужності заводів були задіяні на 92%.
Міністерство енергетики США опублікує дані про запаси нафти та нафтопродуктів пізніше в середу.
Ціна вересневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки Brent під час торгів у середу до 11:10 виросла на 43 цента - до $111,58 за барель. За підсумками торгів у вівторок вартість нафти з поставкою у вересні знизилася на $1,52 (1,35%) - до $111,15 за барель.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас