Чому українці не йдуть у відпустку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому українці не йдуть у відпустку

2733
Теоретично кожен українець може відпочити влітку. Однак у цьому питанні є безліч "але", тому на практиці для багатьох співробітників компаній повноцінна літня відпустка залишається недосяжною мрією. Незважаючи на те що, відповідно до чинного законодавства, відпустка в Україні триває 24 календарні дні, сьогодні рідкісний фахівець зважиться піти у відпустку більш ніж на два тижні. Та й рідкісний роботодавець дозволить відпочивати більше...
Якщо співробітник прийшов у бізнес на активній стадії розвитку, якщо його немає ким замінити, якщо специфіка бізнесу робить відпустку влітку небажаною - у всіх цих випадках від літнього відпочинку доведеться відмовитися. Додайте сюди невдоволення роботодавця тим, що більшість співробітників бажають відпочивати в липні-серпні, зарплату "у конвертах", у зв'язку з чим багато потенційних відпочивальників одержують відпускні в сильно урізаному обсязі, і ви зрозумієте, що сьогодні навіть два тижні відпочинку є для багатьох українців справжньою розкішшю.
На відпочинок всією компанією
Насамперед свої умови відпустки диктує специфіка ринку. Наприклад, як відзначив генеральний директор КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква, "для тих, хто працює на фондовому ринку, оптимальним періодом відпустки є кінець липня - початок серпня. У цей період звітність за перше півріччя здана, новий квартал тільки починається, і це найбільш спокійна виробнича фаза протягом року". У цей же період звичайно йдуть у відпустку керівники фінансових установ, агентств нерухомості, ресторанного бізнесу (якщо мова не йде про курортні міста).
"Кадрові питання під час відпускного періоду вирішуються по-різному. Великі компанії нерідко набирають студентів-випускників, щоб вони в цей період проходили практику або стажування. Нерідко у відпустку йдуть всією компанією - як правило, фірми закриваються на різдвяні свята і на два тижні влітку", - розповідає директор кадрового центру "Моя робота" Наталя Стегнієнко.
В тому, щоб іти на відпочинок всією компанією, є як свої плюси, так і свої мінуси. З одного боку, нікому не потрібно шукати заміну: всі одночасно пішли у відпустку, а за два тижні так само одночасно прийшли. З іншого боку, після 2-3 тижнів "повної відсутності" знадобиться принаймні тиждень для того, щоб зрозуміти, що відбувається у світі взагалі і на даному ринку зокрема. З цього погляду планові відпустки кращі, оскільки працездатність компанії буде менше піддана коливанням, вважає Морква.
У цілому фахівці говорять про досить інтенсивну динаміку бізнесу в Україні, у зв'язку з чим залишити роботу на законні 24 дні "топам" практично нереально. Втім, традиційні відпустки тривалістю на місяць давно відійшли в минуле не тільки для бізнесменів, але й для пересічних трудівників.
Бажання і можливості
Як показало опитування, проведене торік Українським центром економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова, кожен п'ятий українець (21,4%) не мав літньої відпустки, а кожен третій (34,5%) провів її вдома. Причому, якщо 6,9% опитаних заявили, що їм просто подобається відпочивати вдома, то 27,6% респондентів зізналися, що вони просто не мають грошей на інший відпочинок. 4,4% українців і зовсім проводять відпустку в пошуках підробітку. З тих щасливих громадян, хто все-таки зміг вирватися зі звичної обстановки, 11,7% відпочивали в селі, 11,6% - "дикунами" на морі, озері або ріці, 9,3% - на морському курорті, 9% - на дачі, 2,8% - на турбазі, 0,9% - за кордоном.
При цьому далеко не у всіх бажання збігаються з можливостями. Так, за кордоном хотіли б провести свою відпустку 22,4% опитаних, на морському курорті - 34,5%, вдома - 14,3%.
У цих цифрах немає нічого дивного, якщо подивитися, скільки грошей готові витратити українці під час відпустки. Згідно з даними, наданими заступником директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайлом Міщенком, завагалися з відповіддю на питання про відпускні витрати 43,6% українців. Майже кожен десятий українець (11,1%) готовий витратити під час відпустки до 100 грн./людини, 17,2% - 100-500 грн., 14,2% - 500-1000 грн., 9,7% - 1000-2000 грн. І тільки кожен 25-й українець (4,1%) може собі дозволити витратити більше 2 тис. грн.
Незамінні і трудоголіки
Однак, на думку психологів, справа не тільки у відсутності грошей і реальній необхідності присутності на робочому місці. Багато співробітників не йдуть у відпустку, оскільки схильні вважати себе незамінними, хоча насправді такими не є. Таким "безцінним співробітникам" психологи радять згадати відому народну мудрість: "Якщо ти став незамінним, забудь про підвищення".
Крім того, багато українців взагалі не вважають потрібним іти у відпустку, оскільки є "переконаними трудоголіками". Як показало опитування, проведене дослідницьким центром порталу SuperJob.ua у липні нинішнього року, на думку більшості українців, трудоголізм - це стиль життя, стан душі або навіть хоббі, але в жодному разі не хвороба. А раз так - чому б не відмовитися від відпустки і попрацювати тиждень-другий на добро компанії?
До того ж, як розповіла психолог Марина Деркач, "літній відпочинок зовсім не є необхідністю, особливо для родин, де немає дітей шкільного віку. Батьки школярів дійсно "прив'язані" до літніх канікул, однак для інших літній відпочинок - не більш ніж штамп. Сьогодні в багатьох українців з'явилася можливість відпочивати в теплих країнах за невеликі гроші в будь-який час року. Та й набагато популярнішим, ніж раніше, став зимовий відпочинок". Так що, вважає психолог, створювати головний біль роботодавцеві - як йому одночасно відпустити всіх співробітників у відпустку без шкоди для виробничого процесу - багатьох українців змушує не необхідність, а звичка.
Наталя Мічковська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас