Урочисте розкриття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урочисте розкриття

Фондовий ринок
435
Як стало відомо Комерсант-Україна, Держкомісія цінних паперів і фондового ринку має намір змусити компанії, акції яких перебувають у лістингу фондових бірж, розкривати регулярну квартальну звітність. Компанії не проти публікувати додаткову інформацію, а експерти впевнені, що це дозволить компаніям з управління активами приймати правильні інвестиційні рішення, а також зменшить використання інсайдерської інформації.
Про те, що Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) готує внесення змін у положення №1591 від 19 грудня 2006 року "Про розкриття інформації емітентами цінних паперів", - повідомила директор департаменту моніторингу і стратегії розвитку фондового ринку ДКЦПФР Олена Табала. "До нас звернулися представники відкритих фондів, які у своїх портфелях можуть тримати тільки лістингові папери, з вимогою надавати квартальну інформацію емітентів, акції яких перебувають у лістингу біржі, - розповіла вона . - Ми зараз працюємо над положенням і передбачимо розкриття такої інформації". Нагадаємо, що з початку 2007 року квартальну інформацію в загальнодоступній базі даних ДКЦПФР зобов'язані розміщати емітенти облігацій, іпотечних цінних паперів, а також компанії з держчасткою від 25% акцій.
За даними ДКЦПФР, в I півріччі 2008 року в загальнодоступній базі даних www.stockmarket.gov.ua було зареєстровано 14,957 тис. компаній. З моменту введення бази в експлуатацію (з 1 березня 2007 року по 1 липня 2008 року) оприлюднено 27,353 тис. власних повідомлень про компанії. В I півріччі - 2,082 тис. регулярних квартальних повідомлень. У лістингу найбільшої фондової біржі ПФТС перебувають акції 34 компаній, з яких 21 компанія не оприлюднює щоквартальну звітність.
Представники компаній, яких торкнуться зміни, не проти оприлюднення регулярної інформації. "Ми не тримаємо в таємниці результати нашої фінансової діяльності, і все, що від нас будуть вимагати, ми буде виконувати", - заявив голова наглядової ради ВАТ "Мотор Січ" ("блакитна фішка" ПФТС) Анатолій Малиш. Голова правління ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Володимир Бойко також не бачить у цьому проблеми: "Про нас все відомо, і ми надаємо звіти в усі зазначені органи".
Генеральний директор ІГ "АРТ-Капітал" В'ячеслав Масленніков вважає, що компанії, які не погодяться оприлюднювати квартальну звітність, можуть вивести свої акції з лістингу біржі. "У лістинг можна потрапити тільки за бажанням емітента, тому ті компанії, які не захочуть подавати звітність, виведуть акції з лістингу", - упевнений він. Учасники ринку підтримують ініціативу ДКЦПФР. "Зараз керуючі компанії, які повинні вирішувати, що робити із цінними паперами - продавати, купувати або тримати, - для прийняття правильного інвестиційного рішення повинні збирати інформацію про емітентів по крупицях і змушені звертатися до інсайдерів", - відзначає віце-президент КУА "Кінто" Анатолій Федоренко. Експерти говорять, що після появи офіційної інформації про емітентів не тільки відпаде необхідність в інсайдерах, але й може змінитися вартість акцій. "Адже й неопублікований звіт здатний вплинути на ринкову вартість акції", - пояснює Федоренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас