Створити депозит можна буде за допомогою таксомата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створити депозит можна буде за допомогою таксомата

Кредит&Депозит
799
ПриватБанк повідомив про впровадження нової для України послуги - прийому депозитів населення через інтернет-кіоски самообслуговування. Завдяки 16 млн платіжних карток, виданих клієнтам, банк сподівається збільшити депозитну базу. Його прикладу мають намір слідувати й інші кредитні установи, однак вони ще не визначилися, як будуть обходити основну перешкоду на шляху впровадження подібної послуги - необхідність укладати депозитний договір із клієнтами. У ПриватБанку для цього використовують договори на відкриття карткових рахунків.
Наприкінці минулого тижня ПриватБанк повідомив, що з 16 липня почав надавати послуги відкриття депозитних рахунків через інтернет-кіоски. Тепер клієнт ПриватБанку може відкрити депозит в одному з 950 кіосків самообслуговування, ввівши номер мобільного телефону в меню кіоску та одержавши одноразовий пароль. ПриватБанк пропонує депозити зі ставкою 6,75% на 7 днів, 14,75% - на 91 день і 17% - на 366 днів.
Після вкладення грошей у кіоск термінал видає квитанцію. Після закінчення терміну внеску кошти надходять на віртуальний рахунок у платіжній системі LiqPay, що прив'язаний до номера мобільного телефону клієнта. "По закінченні терміну депозиту гроші можна покласти на картку або будь-який рахунок у ПриватБанку", - пояснив заступник голови правління ПриватБанку Юрій Кандауров.
За даними Асоціації українських банків, на 1 липня ПриватБанк займав 1-е місце за активами (69,019 млрд грн) і капіталом (8,136 млрд грн), депозитний портфель становив 29,356 млрд грн. До 1 липня ПриватБанк випустив 16,734 млн карток. Основними акціонерами ПриватБанку є бізнесмени Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський, що володіють по 45,79% акцій.
Учасники ринку називають нову послугу ПриватБанку дуже цікавою, але вважають, що головними труднощами при залученні депозиту через кіоск самообслуговування є відсутність договору, що підписується при відкритті будь-якого рахунку в банку. Укладання письмового договору передбачає "Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах", затверджена постановою НБУ №492 від 12 листопада 2003 року. У ПриватБанку пояснили, що обійшли дану постанову, передбачивши пункт про можливість відкриття депозиту в кредитному договорі при видачі картки клієнтові. "Для того щоб відкрити такий депозит, необхідно мати картку ПриватБанку, - повідомив генеральний заступник голови правління ПриватБанку Юрій Пікуш. - Крім того, термінал видає квитанцію".
Банкіри впевнені, що прийом депозитів через кіоски поки не набуде широкого поширення. "Користуватися таким депозитом зможуть тільки вже існуючі клієнти ПриватБанку, - відзначає начальник департаменту роздрібного бізнесу та дистрибуції Віейбі Банку Антон Шаперенков. - Люди бояться довіряти свої гроші автомату, тому що, навіть одержавши квитанцію, вони не можуть бути впевнені, що все пройшло правильно".
Однак українські банки мають намір діяти за прикладом ПриватБанку і впроваджувати аналогічні послуги через проблеми з фондуванням. "Ми збираємося впровадити послугу відкриття депозитів через інформаційні термінали, зараз розробляємо формат. Але клієнта можна ідентифікувати, тільки якщо в нього є рахунок у банку. Тим часом, якщо він відкрив його рік або два тому, то дані в паспорті могли змінитися, тому їх потрібно оновлювати", - говорить начальник управління продажу роздрібних банківських продуктів ING Банку Юлія Мороз.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас