Транснаціональна доля іракської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транснаціональна доля іракської нафти

Енергетика
308
Багдад офіційно сповістив про своє рішення запросити 35 транснаціональних компаній до участі в тендері на освоєння шести нафтових і двох газових родовищ. Успішне залучення іноземних інвесторів дало б змогу підвищити видобуток нафти в Іраку на 80% (до 4,5 млн. барелів на день) уже до 2013 року. Що, у свою чергу, не лише сприяло б зниженню цін на нафту, що "зар¬валися", у світовому масштабі, а й істотно оздоровило б знекровлену війною національну економіку Іраку.
Проте оплесків не почули. Більше того, група американських сенаторів звернулася до держсекретаря США Кондолізи Райс із закликом розпочати переговори з іракським урядом і як мінімум відкласти проведення тендеру. Хоча б до часу набуття чинності законом, який регулює іракську наф¬тову галузь. Дійти взаємоприйнятного компромісу з приводу того, як доходи від наф¬тового бізнесу мають розподілятися між ворогуючими етнічними та релігійними угрупованнями, не вдалося, і його було заблоковано ще 2006 року. Втім, не менш гострим збудником конфронтації як на національному, так і на міжнародному рівні є й питання про істинні причини вторгнення американських військ до Іраку, і про роль прагнення отримати контроль над наф¬товими родовищами.
Нафтові запаси Іраку оцінюються в 115 млрд. барелів і посідають друге (після Саудівської Аравії) місце у світі. На сьогодні національні обсяги видобутку нафти залишаються на рівні 2,5 млн. барелів на день, що істотно нижче від попередніх показників. Зокрема, саме на тих родовищах, які нині виставляються на тендер, Ірак видобував 4 млн. барелів на день 1979 року та 3,5 млн. - 1990-го. Про це нагадав Іссам Чалабі, котрий обіймав посаду нафтового міністра Іраку з 1987-го по 1990 рік, а нині живе в Йорданії. І він, однак, не позиціонує себе як противника проведення тендеру.
Водночас нинішній міністр нафтової промисловості Іраку Хусейн Аль-Шахрістані вважає проведення цього тендеру дуже важливим для розвитку Іраку. А також стверджує, що весь процес буде винятково відкритим і прозорим. На сьогодні, за його словами, вже 120 компаній виявили бажання взяти участь у тендері. У вересні на конференції в Лондоні планується дати офіційний старт процесові, який протриває до березня наступного року. Оголошення результатів анонсовано на червень 2009 року.
Нинішній міністр підкреслює, що ключовим критерієм при визначенні переможця буде розміщення повністю укомплектованого офісу в Багдаді. Із розумінь безпеки нині на цю умову готові погодитися далеко не всі із зацікавлених компаній. Проте до моменту завершення строку проведення тендера ситуація, за запевняннями міністра, має кардинально змінитися. Тоді як більш ніж сприятлива для ведення такого бізнесу ціна на нафту може змінитися ще швидше.
За даними західної преси, шість транснаціональних компаній - British Petroleum, BHP Billiton, Chevron, Exxon/Mobil, Shell та Total - уже ведуть із профільним іракським міністерством переговори. Чи то про надання ліцензії, чи то про укладання контрактів. Хоча представники іракського міністерства наполягають, що йдеться винятково про короткострокові контракти.
Оксана Приходько (за матеріалами The Christian Science Monitor)
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас