Спирт розріжуть на шматки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спирт розріжуть на шматки

Фондовий ринок
212
За словами голови концерну Івана Яковця, підприємства будуть розділені на дві групи по напрямках виробництва: харчовий і медичний спирти, біоетанол і спиртовмісні рідини (технічний спирт). Виробники другої групи повинні бути вилучені зі списків підприємств, що не підлягають приватизації.
Як відзначають у концерні, виробництво альтернативних видів палива до 2011 р. буде налагоджено на 12 заводах загальною потужністю 218 тис. т палива на рік. Потенційна місткість ринку - 500 тис. т. А зростаючий ринок спиртовмісних рідин може збільшити виробництво спирту технічних напрямків на 15 млн. т за рік. Резерви розвитку галузі - у збільшенні частки виробництва етилового спирту технічного призначення. Потенційна ємність внутрішнього ринку досягає 70 млн. дал на рік. У такий спосіб назавжди закриється проблема недозавантаженості потужностей спиртових заводів.
Для розвитку виробництва етилового спирту технічного напрямку в концерні розраховують на державну допомогу. "Хоча б у вигляді нульової ставки акцизу на цей вид продукції", - сподіваються в "Укрспирті".
Як уточнило джерело в концерні, під демонополізацію піде тільки виробництво біоетанолу. Ця процедура буде досить тривала. "Для того, щоб ці підприємства реально приватизувати, їх треба спочатку вивести зі списку таких, що не підлягають приватизації, а там абсолютно всі наші спиртові заводи", - відзначає джерело.
Концерн домагається цього вже кілька років, а цю зміну в закон може ввести тільки Верховна Рада. "Кожен уряд через нетривалість своєї роботи боявся зробити такі кроки", - ділиться представник концерну. За його словами, місяці півтора тому у Верховну Раду надійшов лист, де зазначені 18-20 підприємств, які стоять, і ті, які треба віддати інвесторові. "Нехай там хоч хтось щось робить", - сказав він. Зараз на шести підприємствах є договори про спільну діяльність, і запуск виробництва планується в жовтні. Однак усе впирається у ВР, оскільки на сьогодні немає закону про використання та обіг альтернативних видів палива. "Немає законодавчо встановленої норми, що зобов'язувала б нафтотрейдерів додавати біоетанол у бензини, тому якщо і будуть виробляти, то тільки на експорт", - говорить джерело.
Як уже писали, збиткових підприємств у концерну близько 20. Вони працюють із перебоями або стоять п'ять-дев'ять років, з тих пір як Росія відмовилася від імпорту українського спирту. Близько 30 заводів працюють успішно і їх не потрібно віддавати в приватні руки. 17 жовтня 2007 р. науково-технічна рада "Укрспирту" запропонувала використовувати для випуску біоетанолу 25 підприємств, шість із яких - Хоростковський, Івашківський, Жовтневий, Коростишівський, Триліський і Наумівський спиртзаводи - уже модернізуються.
Державний концерн спиртової та лікеро-горілчаної промисловості "Укрспирт" створений постановою Кабміну №701 від 29 червня 1996 р. "Про вдосконалення керування підприємствами спиртової і лікеро-горілчаної промисловості". В 2007 р. підприємства "Укрспирту" отримали прибуток у розмірі 9 млн. грн. До складу концерну входять вісім обласних об'єднань спиртової і лікеро-горілчаної промисловості, 76 державних спиртзаводів, які забезпечують виробництво 95% вітчизняного спирту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас