Іноземці вкладають у зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземці вкладають у зерно

Фондовий ринок
647
За два дні котирування паперів компанії Sintal Agriculture Public Limited, власника одного з провідних агрохолдингів в Україні "Синтал-Д", на Франкфуртській фондовій біржі її капіталізація зросла на 15%. На думку аналітиків, український агропромисловий сектор стає одним з найбільш привабливих для іноземних інвесторів.
За словами гендиректора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи, приватне розміщення 15% акцій компанії Sintal Agriculture Public Limited пройшло успішно, збільшивши акціонерний капітал компанії на $34,5 млн. Ринкова капіталізація Sintal Agriculture Public Limited за підсумками розміщення склала $230 млн. "Продаж акцій відбувався у формі глобальних депозитарних розписок, випущених банком-депозитарієм Deutsche Bank", - розповів Ігор Мазепа.
Весь обсяг розміщення був викуплений більш ніж 30 великими іноземними інвестиційними фондами, серед яких присутні глобальні, причому перепідписка склала півтора рази. "Думаю, при новому складі акціонерів подальший вихід Sintal Agriculture Public Limited на міжнародні боргові ринки буде проходити на зовсім інших умовах", - сказав пан Мазепа, відзначивши, що такий заплановано після проведення заходів щодо підвищення ліквідності компанії. За прогнозами Concorde Capital, протягом п'яти років капіталізація Sintal складе $1 млрд.
Кошти, отримані від приватного розміщення акцій, компанія планує направити на подальше розширення земельного банку, придбання додаткового сільськогосподарського обладнання, зокрема, нових елеваторів (що дозволить компанії одержувати додатковий дохід від торгівлі зерном), а також на поповнення оборотних коштів. "До 2012 р. ми плануємо збільшити підконтрольні землі з 26 тис. га до 80 тис. га в Харківській області і з 53 тис. га до 170 тис. га в Херсонській області", - говорить гендиректор Sintal Agriculture Public Limited Вадим Могила. За його словами, проведений тендер на будівництво двох нових елеваторів у Харківській області та апгрейд уже працюючих у Херсонській.
Проте, відзначив Вадим Могила, займатися прямими запозиченнями компанія поки не планує. "Після розміщення нам цілком вистачає власних коштів", - уточнив він. До того ж, за його словами, на ринку недостатньо ресурсів для залучення під ту агресивну земельну експансію, що компанія планує провести в короткий термін. У той же час інвестування в агропромисловий сектор на даний момент стає реально перспективним.
"У сільське господарство зараз вигідно вкладати гроші з трьох причин, - розвиває думку аналітик компанії Foyil Securities Володимир Габрієлян. - По-перше, ціни на агропродукцію ростуть, і цей тренд протримається як мінімум до 2020 р. По-друге, майбутнє зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення при можливому збереженні заборони для нерезидентів змушує їх інвестувати в АПК. І по-третє, росте популярність біопалива і підвищуються ціни на нього". На думку експертів, приклади успішних розміщень українських агрофірм на світових майданчиках свідчать, що хронічно дотаційний сектор поступово стає реальним локомотивом економіки.
Sintal Agriculture Public Limited - власник одного з провідних агрохолдингів в Україні "Синтал-Д", великого виробника сільськогосподарської продукції. Перебуває в лідерах серед публічних компаній-аналогів за площею оброблюваної землі - 65 тис. га в 2008 р., усього під контролем компанії 78 тис. га, розташованих у Харківській і Херсонській областях. За результатами 2007 р., урожайність компанії на 53-171% вища від середніх показників урожайності по Україні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас