Siemens подав на розлучення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Siemens подав на розлучення

Фондовий ринок
393
Позбувшись від телекомунікаційного бізнесу, німецький концерн Siemens збирається піти і з ринку комп'ютерної техніки, продавши 50% спільного підприємства Fujitsu-Siemens. Вартість Fujitsu-Siemens експерти оцінили в $3,1-4,6 млрд, але ці акції навряд чи цікаві глобальним гравцям.
Німецький Siemens проінформував свого японського партнера Fujitsu про плани із продажу своєї частки в спільному підприємстві Fujitsu-Siemens, повідомила вчора газета Wall Street Journal з посиланням на анонімне джерело. Співрозмовник видання в Fujitsu підтвердив цю інформацію.
За умовами угоди між партнерами Fujitsu має переважне право викупу частки Siemens, але не факт, що японська компанія ним скористається. На початку цього тижня президент Fujitsu Куньякі Нозое заявив, що компанія вважає мобільні телефони більш перспективним напрямком, ніж комп'ютери. Украй незадоволений роботою СП і новий виконавчий директор Siemens Пітер Лешер, що прийшов у компанію торік. Його скепсис розділяють й аналітики: на їхню думку, Fujitsu-Siemens явно програє конкурентну боротьбу Dell та Hewlett-Packard.
СП Fujitsu-Siemens засновано в жовтні 1999 року в Нідерландах, основний ринок збуту - Європа. Fujitsu та Siemens володіють акціями компанії в рівних частках. Компанія займається виробництвом ноутбуків, настільних ПК, серверів та іншої комп'ютерної техніки. Виторг СП в 2007 році склав близько $10,3 млрд, прибуток до сплати податків - $163 млн.
Якщо Fujitsu відмовиться від викупу частки Siemens, спільне підприємство, швидше за все, повністю придбає один із глобальних гравців. Але СП Fujitsu-Siemens навряд чи цікаво глобальним учасникам ринку в плані покупки, вважає голова Acer у СНД Гліб Мішин. На його думку, на комп'ютерному ринку є сенс купувати бренди, які не будуть перетинатися. Вартість Fujitsu-Siemens оцінюється в діапазоні $3,1-4,6 млрд. На думку старшого аналітика компанії Ovum Яна Брауна, Fujitsu буде готовий заплатити нехай і невелику, але премію, щоб мати можливість цілком консолідувати свій комп'ютерний бізнес під єдиним брендом Fujitsu. В Siemens учора відмовилися коментувати майбутню угоду.
Siemens почав розпродаж активів в 2005 році із продажу бізнесу з виробництва мобільних телефонів тайванській BenQ. У липні цього року Siemens позбувся від напрямку радіотелефонів, оголосивши про продаж 80,2% дочірньої компанії Siemens Home and Office Communication Devices інвесткомпанії Arques Industries AG. Раніше Siemens повідомляв, що йде з ринку телекомунікацій, оскільки збирається сконцентруватися на машинобудуванні, енергетиці та медицині.
За даними Gartner за II квартал цього року, Fujitsu-Siemens посідає сьоме місце за продажами комп'ютерної техніки (ПК, ноутбуки, сервери) у регіоні EMEA (Європа, Близький Схід, Азія). При цьому частка компанії дійсно поступово знижується - з 5,8% за підсумками II кварталу 2006 року до 3,9% рік по тому.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас