Мінфін США знайшов консультанта з іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін США знайшов консультанта з іпотеки

Фондовий ринок
201
Міністерство фінансів США повідомило, що вибрало консультанта, що підготує звіт про ризики, які можуть загрожувати найбільшим гравцям іпотечного ринку США Fannie Mae та Freddie Mac. Інвестбанк Morgan Stanley, що втратив під час кризи майже 30% капіталізації, оцінить фінансову заможність двох іпотечних агентств, яким недавно була обіцяна всебічна підтримка американського уряду.
Про те, що міністерство фінансів США доручило інвестбанку Morgan Stanley підготувати доповідь, що аналізує поточний стан двох найбільших іпотечних компаній США, міністерство повідомило у вівторок. Доповідь покликана допомогти зрозуміти, як зараз йдуть справи в цих компаніях і яка конкретно допомога може їм знадобитися. Повідомляється, що американський уряд компенсує Morgan Stanley витрати на підготовку доповіді в розмірі $95 тис.
Учора Freddie Mac повідомила, що через складну ситуацію на ринку житлового кредитування в II кварталі вона отримала збиток $821 млн (в II кварталі 2007 року компанія отримала прибуток $729 млн). У середині липня котирування Fannie Mae та Freddie Mac різко впали на тлі стурбованості інвесторів із приводу того, що в цих компаній, що забезпечують іпотечні зобов'язання на суму більше $5 трлн, недостатньо готівкових коштів для самостійного подолання наслідків фінансової кризи. Обвал акцій привів до того, що з початку цього року капіталізація Fannie Mae упала на 76%, до $6,8 млрд, Freddie Mac - на 79%, до $3,4 млрд.
Американський уряд в особі міністра фінансів США Генрі Полсона представив план підтримки Fannie Mae та Freddie Mac. Агентствам були обіцяні розширена кредитна лінія і скупка їхніх акцій державою, якщо буде потреба. Втім, у вівторок мінфін США уточнив, що підготовка аналізу про фінансовий стан Fannie Mae та Freddie Mac не означає, що в міністерства є безпосередні плани щодо негайного надання допомоги цим іпотечним компаніям.
У самого Morgan Stanley із серпня минулого року через фінансову кризу ринкова капіталізація впала на 28%, а списання перевищили $12 млрд. Крім того, аналітики відзначають, що Morgan Stanley торгує цінними паперами, що випускають Fannie Mae та Freddie Mac, що може породити побоювання в неминучості конфлікту інтересів при підготовці доповіді.
Втім, ті ж аналітики сходяться на думці, що консультант мінфіну США при будь-якому виборі мав би ці якості. Списання через кризу були у всіх провідних інвесткомпаній і банків, і практично жоден з них не уник взаємодії з $12-трильйонним ринком американських іпотечних паперів, майже половина якого припадає на Fannie Mae та Freddie Mac. "Якщо ви хочете знайти фірму, що зробить такий звіт, однаково доведеться мати справу з ким-небудь із цього бізнесу. І я не знаю, як цю ситуацію можна обійти", - цитує Reuters відомого банківського аналітика Берта Елі з американської компанії Ely&Co.
Fannie Mae та Freddie Mac Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) заснована в 1938 році для організації ринку іпотечних позик у США. З 1986 року є публічною компанією.
На кінець березня 2008 року активи - $843 млрд, заборгованість - $544 млрд. В 2007 році виторг склав $43,7 млрд. Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) - іпотечне агентство, створене в 1970 році для забезпечення конкуренції Fannie Mae.
На кінець березня активи становили $802 млрд, заборгованість - $460 млрд. В 2007 році виторг склав $42,9 млрд. Компанії купують заставні в кредиторів і випускають під них облігації.
Акції Fannie Mae та Freddie Mac торгуються на NYSE, але користуються непрямою підтримкою держави: вони не платять податки, що стягуються владою штату і місцевою владою, їм не потрібно подавати звітність в SEC. Частина членів рад директорів компаній призначається президентом США.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас