ФДМ проведе чергову перевірку виконання інвестзобов'язань по "Криворіжсталі" у вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФДМ проведе чергову перевірку виконання інвестзобов'язань по "Криворіжсталі" у вересні

131
Фонд державного майна (ФДМ) України у вересні проведе чергову перевірку виконання німецькою компанією Mittal Steel Germany Gmb інвестиційних зобов'язань, узятих при придбанні 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь", плануючи залучити до перевірки низку міністерств і відомств для підвищення прозорості, повідомляється в середу в прес-релізі ФДМ з посиланням на голову Фонду Валентину Семенюк-Самсоненко.
Як повідомлялося, комісія ФДМ, що здійснювала перевірку компанії з 24 по 28 березня поточного року, зафіксувала невиконання торік чотирьох пунктів договору купівлі-продажу. При цьому відзначалося, що "на підставі наданих документів комісія прийняла рішення, що компанія Mittal Steel Germany Gmb в 2007 році вжила недостатніх заходів з виконання умов договору".
За даними комісії, на меткомбінаті в 2006-2007 роках не проведена реконструкція коксових батарей №№3 і 4 із впровадженням комплексу природоохоронних заходів (п. 11.2.1. договору), в 2007 році не здійснена реконструкція цеху сіркоочистки коксохімічного виробництва з метою досягнення рівня очищення коксового газу до вмісту водню 0,5 г/м. (п. 11.4.1.3).
Крім того, на думку комісії, не виконаний п. 11.3.11 про направлення коштів на поліпшення соціально-побутових умов працівників на рівні не менше 0,5% суми реалізованої продукції меткомбінату за рік, і відповідно, - і п. 11.3.15 - "виконання колективного договору в повному обсязі".
3 липня комісія ФДМ розглянула скаргу Mittal Steel на висновки комісії, залишивши її без задоволення. Фонд також звернувся до уряду із проханням виділити 72,725 млн грн для здійснення судового провадження в справі про розірвання договору.
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила про провокаційність і необґрунтованість заяв ФДМ.
Президент України Віктор Ющенко в листі до керівництва Фонду відзначив, що судовий позов про розірвання договору купівлі-продажу пакета акцій "Криворіжсталі" "викличе істотний негативний резонанс у світі, може привести до втрати довіри інвесторів, насамперед, іноземних, знизить їхню зацікавленість в участі в подальшій приватизації об'єктів державної власності", а також попросив здійснити повторну перевірку виконання умов договору.
ВАТ "Arcelor Mittal Кривий Ріг" (раніше - "Криворіжсталь") є найбільшим виробником сталевого прокату в Україні. Спеціалізується на виробництві довгомірного прокату, зокрема, арматури та катанки.
За підсумками 2007 року меткомбінат наростив виробництво чавуну на 6% - до 7,2 млн тонн, сталі - на 7,1%, до 8,1 млн тонн, товарного прокату - на 3,8%, до 7,1 млн тонн, збільшивши чистий дохід від реалізації на 30,6% - до 18,8 млрд грн.
Корпорація Mittal Steel через свою компанію Mittal Steel Germany Gmb придбала 93,02% акцій ВАТ "Криворіжсталь" на відкритому конкурсі 24 жовтня 2005 року за 24,2 млрд грн при стартовій ціні 10 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас