НКРЕ у четвер може переглянути тарифи ГРО і ціни на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЕ у четвер може переглянути тарифи ГРО і ціни на газ для населення

Енергетика
201
Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) України в четвер, 7 серпня, може переглянути розмір тарифів газорозподільних організацій (ГРО) на транспортування та постачання природного газу, а також відпускні ціни на природний газ для побутових абонентів.
Відповідними питаннями доповнено порядок денний чергового відкритого засідання комісії, повідомив відділ зв'язків із громадськістю та міжнародної координації НКРЕ в середу.
Представники комісії поки не доступні для коментарів.
Тарифи ГРО останній раз переглядалися в середині 2007 року. З тих пір змінилися основні параметри, що впливають на їхню величину: значно подорожчав імпортний газ, що використовується ГРО на технологічні потреби, змінилися обсяги транспортування та поставки газу, довжина мереж, які обслуговуються, і кількість експлуатованих об'єктів.
Чинні тарифи не покривають економічно обґрунтованих витрат, пов'язаних з наданням послуг із транспортування та постачання газу, а також не дозволяють організаціям підвищувати заробітну плату персоналу, що приводить до відтоку кваліфікованих кадрів.
Ще в березні поточного року керівники 39 організацій направили прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко звернення з вимогою забезпечити підвищення тарифів, розмір яких повинен був бути переглянутий ще наприкінці минулого року.
Тим часом уряд тільки в червні рекомендував НКРЕ переглянути тарифи ГРО. Кабмін також рекомендував комісії підвищити відпускні ціни на природний газ для населення.
Тарифи ГРО на транспортування і постачання є складовими відпускних цін на природний газ для побутових абонентів, тому комісія спочатку планувала одночасно переглядати і тарифи, і ціни.
НКРЕ в цей час повинна погоджувати ціни на газ для побутових споживачів з Міністерством економіки, тарифи ГРО - з Мінекономіки та Міністерством фінансів. Постанова комісії про затвердження цін для населення для набуття законної сили також повинна бути зареєстрована в Міністерстві юстиції.
НКРЕ до останнього часу не могла погодити розрахунки нових тарифів і цін з міністерствами, у результаті їхній перегляд постійного відкладався.
Профспілки ГРО 6 серпня почали безстрокову всеукраїнську акцію протесту. Представники більш ніж 40 підприємств з газопостачання і газифікації сьогодні пікетують будівлі Кабінету міністрів України та секретаріату президента.
Одна з основних вимог учасників акції - у найкоротший термін підвищити тарифи на надавані ГРО послуги із транспортування та постачання газу до економічно обґрунтованого рівня.
Нинішні відпускні ціни на природний газ для побутових споживачів НКРЕ затвердила наприкінці 2006 року. Вони діють із 1 січня 2007 року. Населенню поставляється природний газ, що добувається на території країни переважно державними підприємствами.
Загальний тариф на транспортування природного газу трубопровідним транспортом для споживачів України з 1 липня 2007 року становить 96,3 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).
У цей час середній розрахунковий тариф на транспортування газу по магістральних трубопроводах становить 40,7 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ), середній розрахунковий тариф на транспортування газу по розподільних трубопроводах - 55,60 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).
НКРЕ здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці та нафтогазовому комплексі, забезпечує проведення цінової і тарифної політики.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас