Спецсталь відходить росіянам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спецсталь відходить росіянам

Фондовий ринок
364
Наприкінці липня 2008 р. група російських бізнесменів на чолі з Михайлом Воєводіним та Олександром Бабаковим продала контрольний пакет акцій "Дніпроспецсталі" структурам, близьким до компанії "Русспецсталь". Завести своїх представників в органи управління нові власники повинні на зборах акціонерів 10 вересня.
Учора стало відомо, що кіпрська компанія Аmbelaria Investments Limited (її асоціюють із групою VS Energy) продала 13% акцій ВАТ "Дніпроспецсталь" белізькій "офшорці" Meritena Investments Ltd., раніше ніде привселюдно не засвіченій. За даними джерел "і", ця угода стане першою в серії угод, у результаті чого завод увійде до складу холдингу, що створюється під началом російської держави, у компанію "Русспецсталь".
Як і припускали спостерігачі, група бізнесменів-засновників компанії VS Energy, що володіє низкою українських обленерго, а також готелів, не стала затримувати в себе такий великий актив, як "Дніпроспецсталь", надовго. У пресу інформація про покупку "Дніпроспецсталі" панами Воєводіним і Бабаковим у Віктора Пінчука просочилася в травні 2008 р. Сама покупка, за даними джерел "і", відбулася близько року тому.
До цього в 2006 р. Віктор Пінчук викупив 30% акцій заводу в Костянтина Григоришина й у такий спосіб зосередив трохи більше 60% акцій. Реальні бенефіціари ще 30% акцій приховані за мережею офшорних компаній. За одними неофіційними даними, ці цінні папери належить братам Суркісам, за іншими - Ігореві Коломойському.
Бізнесмени, які брали участь у ланцюжку цих покупок-продажів, безсумнівно, заробили на своїх інвестиціях. Наприклад, в. о. начальника відділу інвестиційного консалтингу ЗАТ "Юпрас Капітал" Олександр Макаров говорить, що "якщо виходити з очікуваних доходів "Дніпроспецсталі" в 2008 р. і в наступні роки, то вартість усього підприємства коливається на рівні $1,1-$1,2 млрд. Відповідно пакет розміром 60% може коштувати близько $700 млн.", - сказав експерт. З ним солідарний аналітик компанії Dragon Capital Іван Харчук, що оцінює все підприємство приблизно в $1,2 млрд. Але ж за найсміливішими оцінками інвестаналітиків, в 2006 р. 60% акцій "Дніпроспецсталі" коштували не більше $330 млн.
Опосередковано радість від остаточного перепродажу активу повинні відчути і відомі підприємці з українським корінням Едуард Шифрін та Алекс Шнайдер. Вони опосередковано є акціонерами "Русспецсталі", і пан Шифрін входить у її наглядову раду. Останнє стало можливим після того, як у січні 2007 р. "Русспецсталь" купила в цих партнерів 100% акцій металургійного заводу "Червоний Жовтень".
У прес-службі самої "Дніпроспецсталі" від коментарів щодо угоди із продажу заводу утрималися. Зв'язатися із представниками "Русспецсталі" учора не вдалося.
На 10 вересня призначені позачергові збори акціонерів запорізького заводу. Одне з питань порядку денного - внесення змін до складу органів управління та контролю ВАТ "Дніпроспецсталь".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас