Експерт: Більша частина банків не зможе у суді обґрунтувати суму підвищення кредитних ставок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Більша частина банків не зможе у суді обґрунтувати суму підвищення кредитних ставок

Кредит&Депозит
1549
Позичальникам, які внаслідок підвищення банками процентних ставок за кредити опинилися в скрутному фінансовому становищі, адвокати рекомендують подавати проти банку судові позови і вимагати обґрунтування підвищення ставок.
Зокрема, за словами керуючого партнера юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергія Алексєєва, якщо позичальник подасть позов, суд повинен буде одержати від банку дві відповіді: "По-перше, чи є в договорі між позичальником і банком відповідний пункт, відповідно до якого банк має право в односторонньому порядку підвищувати ставки. Пропрацювавши 4 роки в банку, можу запевнити, що в більшості договорів такий пункт є. І друге - суд повинен буде одержати від банку обґрунтування - чому підвищені ставки саме на таку суму". "На мою думку, якщо сам факт підвищення ставок можливо обґрунтований, то сума, на яку банки підвищили вартість кредитів, може бути необґрунтована в більшості випадків", - пояснив С.Алексєєв.
Керуючий партнер компанії Сергій Боярчуков також додав, що позичальники можуть успішно скористатися можливостями цивільного права, у якому є поняття так званої презумпції вини. На відміну від карного права, у якому звинувачувана сторона невинна (діє презумпція невинності), у цивільному праві звинувачувана сторона спочатку повинна довести, що її дії були правомірними. "Таким чином, у суді банк буде змушений виправдати свої дії - те, що він в односторонньому порядку підвищив кредитні ставки і чому саме на таку суму", - вважає С.Боярчуков.
На даний момент більшість банків аргументують свої дії підвищенням облікової ставки НБУ з 10 до 12%, а також подорожчанням ресурсів на міжбанку. Однак, на думку адвокатів, це не дає права фінустановам бути вільними в питанні підвищення ставок. "Якщо банк у суді не зможе обґрунтувати підвищення ставок по кредитах, суд зобов'яже його перерахувати позичальникові кредитні умови, починаючи з моменту підвищення ставки. Переплачену суму прийдеться повернути або адекватно зменшити тіло кредиту, - підкреслив С.Алексєєв.
Адвокати впевнені, якщо позичальники почнуть подавати судові позови проти банків, це створить певну судову практику, а самі банки будуть обережнішими в питаннях зміни ставок по виданих кредитах. За словами адвокатів, починати судові позови є сенс, особливо для людей, особистий бюджет яких опинився на межі дефолту у зв'язку із кредитами, що подорожчали. Адже, якщо це, наприклад, іпотечний кредит на 30 років, то, змусивши в суді знизити банк процентну ставку хоча б на 0,5%, у цілому позичальники зможуть виграти круглу суму.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас